Actueel    >    Nieuws

Interview Bas Kingma, oprichter en eigenaar Swung

16 februari 2022

Werk dat past als een jas

Swung focust op gelukkige werknemers die vol in hun kracht staan en die werken vanuit een positieve energie. Wat versta jij onder positieve energie?

Ik ben er van overtuigd dat werk een bron van energie kan zijn, en daarmee een heel belangrijke voorwaarde is voor een gelukkig leven. 

Als je energie van je werk krijgt betekent dat ook dat je energie in je vrije tijd overhoudt voor je familie, vrienden, hobby’s, et cetera. Andersom werkt het ook zo, dat heb ik aan den lijve ondervonden. Als je werk alleen maar energie kost, dan heb je dus daarbuiten ook geen zin om andere dingen op te pakken. Op het moment dat je werk past als een jas, als je fluitend naar je werk kan en je voelt dat je impact kan maken, kom je in een positieve flow terecht die in alles doorsijpelt. Daar ben ik echt van overtuigd.

Aan het begin van mijn carrière vond ik het vooral belangrijk dat ik carrière maakte in de zin van functie en materie, en op een gegeven moment merk je dat dat soort vergankelijke zaken gewoon heel beperkt invloed hebben op je gevoel van levensgeluk. Nu draait het veel meer om impact maken, noodzakelijke verandering te weeg brengen en echt van toegevoegde waarde zijn. Dat is waar je uiteindelijk het continue gevoel van voldoening, positiviteit en plezier uithaalt. En het levert ook nog eens bakken met energie op. Wat wil je nog meer?

Positiviteit, zelfverzekerdheid, enthousiasme en een missie

Hoe zou iemand uit jouw omgeving jou omschrijven?
Ik hoop positief, enthousiast, creatief en een gangmaker.

Is dat ook hoe je jezelf ziet?
Ja, maar ik ben dan wel snel geneigd om ook naar valkuilen te kijken, bijvoorbeeld op gebied van enthousiasme. Het nadeel daarvan is ook dat ik nog wel eens in zeven sloten tegelijk kan lopen.

Welke karaktereigenschap maakt jou perfect voor je werk als consultant binnen het sociaal domein?
Zelfstandig kunnen werken en ik ben ook wel eigenwijs en opportunistisch.

Waarom?
We zijn met Swung aan een missie bezig en zwemmen daarmee wel wat tegen de stroming in. We proberen een sector die veel negatief in het nieuws is op een positieve manier te beïnvloeden. Als je daar echt het verschil wil maken op de manier waarop wij dat willen doen, moet je wel wat eigenwijs en opportunistisch zijn. En dat ben ik wel denk ik. Vraag maar eens aan mijn vriendin.

Swung-effect, een spiegel en energie

Wat betekent je leven in balans hebben voor jou?
Je leven in balans betekent voor mij: het gevoel dat je voldoende tijd en energie hebt om die dingen te doen die voor jou echt belangrijk zijn. Een passende werkomgeving is daarbij mijn inziens een hele belangrijke voorwaarde. Maar ook coaching kan daar een belangrijke rol in spelen. Ik geloof dat er heel veel mensen zijn die op de automatische piloot leven en hun ambities en idealen volledig uit het oog verloren zijn. Vooral binnen het onderwijs en de jeugdzorg komen we dit veel tegen. Ze lijken daardoor een soort speelbal van hun werkgever te zijn geworden. Een goede coach kan door de juiste vragen te stellen ambities en idealen weer scherp krijgen. Dat is wat mij betreft de eerste en misschien wel belangrijkste stap om de Swung er in te krijgen en te houden. Verder  geloof ik dat het tijdens het nastreven van die ambities en idealen heel goed is voor mensen om iemand te hebben die over jouw schouder meekijkt en die je een spiegel kan voorhouden.  Iemand die weet wat jouw doelen zijn, wat voor jou een goede werk-privébalans inhoudt en iemand die je daarin bij de les houdt en jou helpt het beste uit jezelf te halen. Alleen dan kun je maximaal impact maken.

Waar haal je in je vrije tijd energie uit?
Klinkt misschien wat afgezaagd maar mijn gezin is een hele belangrijke drijfveer. En tijd doorbrengen met familie en vrienden is daarbij ook heel belangrijk. Hoewel ik daar toch ook altijd het gevoel in heb dat het te weinig gebeurt. Daarnaast: muziek, de zon, voetbal, lekker eten en drinken en zo nu en dan een festivalletje.

Ambities, de reis en de bestemming

Hoe ben je hier terechtgekomen?
Ik heb tijdens mijn studie Personeelsmanagement altijd in de horeca gewerkt, daarna ben ik bij Randstad begonnen en van daaruit ben ik bij Prima Personeel terechtgekomen, waar ik elf jaar hebt gewerkt, in de bemiddeling en uiteindelijk als vestigingsmanager en commercieel directeur. Ik heb een grote groei van het bedrijf meegemaakt.

Op een gegeven moment merkte ik toch wel dat het werk mij meer energie ging kosten dan dat het me opleverde. Tijdens de coaching die ik toen ging volgen, is het zaadje voor Swung geplant. Die coaching hielp mij teruggaan naar de vraag wat ik nou nodig heb om met plezier en energie aan het werk te gaan. Dat is een heel verhelderend proces geweest, waar ik mezelf goed heb leren kennen. Toen kwam ik tot de conclusie dat ik al langere tijd vooral bezig was met verwachtingen van anderen in plaats van met mijn eigen ambitie. Ik wilde heel graag wat gaan doen met mijn ervaring in de arbeidsbemiddeling in combinatie met het stuk coaching wat ik zelf als heel waardevol heb ervaren. Vanuit die overtuiging ben ik Swung begonnen. 

Met welke doelen ben je aan deze uitdaging begonnen?
Ik ben er van overtuigd dat we met Swung echt van toegevoegde waarde kunnen zijn, en daarmee echt impact kunnen maken. Ik wil daar heel Nederland mee laten kennismaken. Ik geloof daarnaast heel erg in de persoonlijke benadering, je doet geen zaken met Swung maar met Stephan of met Maartje. Dat persoonlijke is het allerbelangrijkste. Dat moet je vast blijven houden en borgen.

Zijn er ook doelen die je al bereikt hebt sinds je hier begon?
We hebben al voor flink wat mensen echt van toegevoegde waarde kunnen zijn. Dat is denk ik een heel belangrijk doel want vanuit die ambitie ben ik Swung begonnen. Drie jaar geleden was Swung maar een idee en was het maar de vraag of het levensvatbaar was. Ik durf inmiddels wel te zeggen dat het levensvatbaar is dus dat doel kunnen we afvinken.

Wat staat er nog op je lijstje?
Er staan nog heel veel dingen op mijn lijstje dus dat is lastig kiezen. Zakelijk gezien zou ik zeggen dat ik met Swung maximaal impact wil maken. En om maximaal impact te kunnen maken is het uitbreiden van Swung naar een landelijke organisatie wel een belangrijk onderdeel op het lijstje is. Maar we moeten groeien om meer impact te kunnen maken en niet groeien om te groeien. Ook staan er, in het kader van een goede werk-privébalans, nog een paar mooie reizen op mijn lijstje die ik graag met het hele gezin zou willen doen. En een aantal jaar geleden hebben we met een groep vrienden een bucketlist gemaakt, die nog verder afgewerkt moet worden.  In algemene zin zou ik wel beter willen worden in het genieten van de reis in plaats van altijd maar op weg zijn naar de bestemming. Of klinkt dat heel zweverig? 

Uitdagingen en verandering

Wat brengt jou de uitdaging die je nodig hebt in je werk?
Ik geloof heilig in alles waar we met Swung voor staan en dat we daarin van toegevoegde waarde zijn voor de mensen en de organisaties in het onderwijs en de jeugdzorg. Dat zijn sectoren die cruciaal zijn voor onze samenleving en ik geloof dat we die op een positieve manier kunnen beïnvloeden.

De jeugdzorg, die sector, als je daarnaar kijkt, kan je daar iets over zeggen?
Veel organisaties, zowel binnen de jeugdzorg als binnen het onderwijs, lijken in een overlevingsstand te staan. Te veel aandacht voor de processen, te weinig aandacht voor de mensen. En dat terwijl deze mensen de aandacht juist heel hard nodig hebben doordat ze vaak onder enorme druk staan. Dat speelt een heel belangrijke rol in het hoge ziekteverzuim en het verloop in deze sectoren. Je ziet dat er elk jaar mensen uitstromen omdat ze het spuug- en spuugzat zijn. Mijn inziens heeft het personeelstekort binnen deze sectoren voor een groot gedeelte te maken met een gebrek aan goed werkgeverschap. Vaak onbedoeld maar dat is wel wat er aan de hand is.  

Als jij een wens mocht doen met één knip in je vingers, wat zou dan iets zijn wat je direct zou veranderen?
Binnen de jeugdzorg is het gebrek aan geld zeker niet alleen de oplossing, maar daar begint het in heel veel gevallen wel mee. Organisaties moeten financieel de ruimte krijgen om de organisatie goed neer te zetten. Er moeten functies gecreëerd worden, waardoor er aandacht komt voor de medewerkers binnen die organisaties. 

Passie, ontwikkeling en  toekomst

Waar word jij nou echt gelukkig van?
Van het gevoel dat alles op rolletjes loopt en het gevoel dat je tijd en energie hebt voor de juiste dingen, dat heeft voor mij met geluk te maken. Ik ervaar een grote mate van vrijheid en autonomie, waarbij ik ook de ruimte voel om tijd in dingen te steken die niet met werk te maken hebben.

In de fase waar wij nu in zitten als startend bedrijf, heb je van die aan resultaten gekoppelde geluksmomentjes, bijvoorbeeld iemand met succes bij een opdrachtgever plaatsen. Dat laat zien dat je met de juiste dingen bezig bent.

bas kingma

Wat is je passie als je denkt aan je werk?
Dat zit echt in toegevoegde waarde van Swung en daar dag in dag uit mee bezig zijn, Bijeenkomsten met professionals die nieuwe inzichten geven en het gevoel van progressie boeken: daar word ik gewoon heel enthousiast van, dat is uiteindelijk wat ik nodig heb om met plezier en energie aan het werk te gaan. De ideale situatie is dan ook dat je de dingen die je primair moet doen en waar jij enthousiast van wordt met de volle honderd procent aandacht kan uitvoeren en daarmee van toegevoegde waarde kan zijn.

Wat wil je nog graag leren in de toekomst, zowel in werksfeer als in privésfeer?
Dit zijn mijn eerste jaren als ondernemer en kom op dat gebied voor mijn gevoel net kijken. Daar heb ik dus nog wel flink wat stappen te zetten. Privé gezien: Als je werk iets is waar je zo veel betrokkenheid bij voelt, daar zo enthousiast over bent en er zo veel kansen voor ziet, dan is het heel moeilijk om dat in je vrije tijd uit te schakelen. Daar wil ik ook nog wel wat beter in worden.

Zo wil je werken

Hoe is het om bij Swung te werken?
Ik zie Swung als een verlengstuk van hoe ik naar het leven kijk. Het is een vertaling van hoe ik vind dat je werkomgeving eruit zou moeten zien. Omdat ik het gevoel heb dat ik wel echt doe waar mijn hart ligt, haal ik daar heel veel energie en plezier uit. Elke dag ergens naartoe rijden wat niet als werk voelt, is heel fijn en heel bijzonder. Zo wil je werken!

Hoe breng jij de swung erin?
Door te begrijpen hoe een ieders ideale werkomgeving eruit ziet. Als ik voor mijn collega’s op kantoor de ideale werkomgeving weet te creëren, zouden zij dat ook op de beste manier moeten kunnen doen voor de professionals van Swung. Dan moet het lukken om met iedereen die bij Swung betrokken is heel mooie dingen neer te zetten, dat geloof ik echt.

Relevante artikelen.

Cases, nieuws, events & podcasts!

Je ambities op scherp.

Je hebt je doelen helder voor ogen. Je weet waar je heen wil en wat er voor nodig is om daar te komen. Die uitdaging, dat is je drive. Daar krijg je energie van.