Actueel    >    Nieuws

Interview Stephan Belksma, consultant onderwijs Swung

16 februari 2022

Omringd met positiviteit en vertrouwen

Swung focust op gelukkige werknemers die vol in hun kracht staan en werken vanuit een positieve energie. Welke betekenis heeft positieve energie voor jou?
Goed in je vel zitten, dat alles op rolletjes loopt, dat het thuis en op het werk goed gaat, dat het met vrienden en mensen om me heen goed gaat, dat alles alleen een opwaartse lijn kent. Positieve energie ervaar ik vanuit mezelf maar dat wordt voor mij versterkt als mensen om me heen positief gestemd zijn,

Als we iemand uit je persoonlijke omgeving vragen om jou met een paar woorden te omschrijven, wat zegt diegene over jou?
Nuchter, humor, loyaal, betrouwbaar en soms wat egoïstisch.

Is dat ook hoe je jezelf ziet?
Ja. Ik denk het wel. Naarmate je ouder wordt krijg je steeds meer zelfkennis, kennis over waar je voor staat en over hoe je overkomt op anderen. Dus je kunt dat af en toe ook wat beter sturen in bepaalde situaties.

Welke karaktereigenschap maakt jou perfect voor je werk als consultant?
Betrouwbaar. Afspraak is afspraak en als ik iets beloof kom ik het na. Mensen ontmoeten mij voor het eerst en voor hen is dat spannend: wie is Stephan, wie is Swung en wat kunnen zij voor mij betekenen? Vertrouwen en betrouwbaarheid zijn heel belangrijk. Iets fundamenteels als werk, wat je toch een groot deel van de week doet, moet gewoon in goede handen zijn, bij iemand waar je een goed gevoel bij hebt.

Balans is het toverwoord

Wat betekent je leven in balans hebben voor jou?
Balans in werk en privé, wat betekent dat ik bij Swung gewoon de werknemer kan en wil zijn die van mij verwacht wordt, maar dat ik ook thuis een goede partner en vader ben. Dat ik in beide rollen die ik bekleed aandacht voor iedereen heb, en die rol zo goed mogelijk invul, waarbij er bij het egoïstische stukje aandacht is voor mijzelf, in de zin van sporten, vrienden en een sociaal leven.

Waar haal je in je vrije tijd energie uit?
Ik heb altijd gevoetbald maar tot een jaar geleden niet meer. Nu doe ik aan wielrennen in de zomer,  sporten met collega’s, lekker eten met vrienden en familie, leuke dingen doen met mijn gezin, maar ik heb ook tijd om een keer niks te doen en te relaxen.

Terug naar de basis: plezier in je werk

Hoe ben je op deze plek terechtgekomen, kun je iets vertellen over je loopbaan?
Ik heb de studie sportmanagement afgerond, van waaruit ik terecht kwam in het betaald voetbal bij Heracles Almelo. Hierna ben ik printers gaan verkopen, maar dat was niks voor mij. Daarna ben ik gaan werken bij een arbodienst in de buitendienst en na twee jaar ben ik beland bij Prima Personeel. Daar was Bas commercieel directeur en hij was vestigingsmanager in Groningen. Na twee jaar heb ik het stokje in Groningen van Bas overgenomen. Dat heb ik de afgelopen vier jaar gedaan. Wel hebben we altijd contact gehouden. Toen ik in 2021 eigenlijk klaar was met mijn toenmalige werk en zoekende was naar wat ik echt wilde, ben ik weer met Bas in gesprek gekomen en van het één kwam het ander: vanaf april 2021 ben ik in dienst bij Swung.

Met welke doelen begon je aan deze uitdaging?
Tijdens mijn vorige baan was ik verantwoordelijk voor het kantoor in Groningen en was ik meer bezig  met de collega’s aldaar, hun werkplezier en ontwikkeling, dan met mijzelf. Ik wilde terug naar de basis, focussen op mezelf, gewoon weer lekker commercieel met de voeten in de klei en het plezier in het werk terugvinden. Bovendien is vanaf dag één mijn doel geweest om samen met Bas, Swung uit te bouwen tot een landelijke speler. Hier wil ik dan ook mijn bijdrage aan leveren

Zijn er doelen die je al bereikt hebt?
Nou, het werkplezier is volledig terug, dat is een groot goed voor mij. Ik vind het ook prettig dat we nu in een kleine organisatie werken. Én een werkgever hebben die ik eigenlijk al wel heel goed kende, maakte dat we direct gefundamenteerd met Swung en het verder uitbouwen daarvan aan de slag konden.

Uitdagingen, doorzettingsvermogen en daadkracht

Wat brengt jou de uitdaging die je nodig hebt in je werk?
Dat geen dag hetzelfde is maar wel de uitdaging dat je als nieuwe speler tegen een hoop vooroordelen aanloopt, zowel aan de kandidatenkant als aan de werkgeverskant, de acquisitie kost in dit stadium meer tijd en energie. Dat niks nog van een leien dakje gaat, hoogtepunten maar ook dieptepunten met mensen voor het eerst plaatsen of mensen die voor het eerst ziek zijn, ik vind het nog elke dag leuk dat niets vanzelf gaat.

Heeft dat te maken met dat het een startend bedrijf is of met je functie?
Ik denk de functie an sich ook wel, omdat ik nu met nieuwe collega’s zoals nu met Janneke (collega consultant onderwijs) ook nog echt een team aan het smeden en vormen ben, daarin moet je elkaar leren kennen en leren wat je aan elkaar hebt.

Aan de opdrachtgeverskant zijn wij nog een hele nieuwe speler, dus we moeten eigenlijk elke dag ons beste beentje voorzetten, zodat we niet alleen maar mooie dingen op de website roepen, maar dat we in de praktijk daadwerkelijk iemand kunnen helpen om met meer energie aan het werk te gaan en dat de werkgever een werknemer krijgt die weer swung in zijn leven heeft, energie en een goede balans tussen werk en privé. Dat is elke dag wel een uitdaging.

Wat vind je van de onderwijssector? Heb je een mening over hoe deze op het moment georganiseerd is, vind je het goed gaan of ervaar je struikelblokken?
Ik moet wel wennen aan de snelheid van handelen, ik vind het heel bureaucratisch, soms stroperig en het proces is op sommige onderdelen verre van logisch ingedeeld. Omdat ik ook niet de illusie heb dat ik dat tij kan keren, vraagt dat met name wat van mijn eigen geduld, doorzettingsvermogen en daadkracht. We zitten in een overheidsstructuur wat voor mij soms wel de weg van de lange adem is.

Als je een wens mocht doen met één knip in je vingers: wat zou je veranderen aan je werksituatie?
Het is mijn wens dat iedereen die via ons aan de slag gaat, de vrijheid, de balans en de energie ervaart waarvan wij zeggen dat wij daaraan kunnen bijdragen.

Welke invloed heeft die wens op hoe je je werk doet?
Elke dag het uiterste van jezelf vragen is wat overdreven maar ik stap wel elke dag met dat idee het kantoor binnen. Het moet geen vanzelfsprekendheid worden, elke dag sta ik wel even bij het idee dat ik iets fundamenteels voor iemand kan veranderen.

Passievol en oprecht

Waar word jij nou echt gelukkig van, in algemene zin?
Misschien te zoetsappig, maar als het met mijn kinderen goed gaat op school en met hun sociale leven, als mijn vrouw prettig werk heeft: als de mensen die ik lief heb het goed hebben en het goed met hen gaat, ben ik een heel gelukkig mens.

Wat is jouw passie, als je denkt aan je werk?
Elke dag in contact komen met mensen en hen ervan overtuigen dat de stap naar Swung het beste is wat hun op dat moment had kunnen overkomen.

Welke idealen streef je na?
Een betrouwbaar persoon zijn, het gevoel creëren dat mensen altijd bij je terecht kunnen met alles wat hun maar dwars zit zonder veroordelend of beoordelend richting die mensen te zijn, want ik kan denk ik goed luisteren.

En je ideale werksituatie?
Om in een kantooromgeving te zijn waarin mensen gelijkgestemd zijn en waar mensen elke dag het beste uit zichzelf en uit hun werk willen halen. Ook elke dag met plezier met elkaar aan het werk zijn, waar er ruimte moet zijn voor een grap en een grol, maar ook de minder leuke aspecten van het werk of het privéleven, dus dat je eigenlijk collega plus van elkaar bent. Dat je op gezette tijden gewoon oprechte interesse in elkaar toont en dat je je ook bekommert om elkaars welzijn.

Vergankelijkheid en maakbaarheid

Wat wil je graag leren in de toekomst?
Italiaans!

Wat leuk! En in werksfeer?
Ik zou wel een studie bedrijfskunde willen doen, mijn ambitie is om daar nog op korte termijn mee te beginnen. Ik zou me wat verder willen bekwamen op zowel strategisch als cijfermatig vlak en wat analytischer worden. Gepaard met de ambitie die ik heb om uiteindelijk in de directie van Swung te belanden, wil ik ook iets met persoonlijk leiderschap en mezelf daar verder in ontwikkelen.

Wat zijn bepaalde keerpunten of belangrijke momenten in je leven die iets hebben bijgedragen aan je toekomst gerelateerde keuzes?
Naarmate ik ouder word, ik ben nu 40, is iets wat ik me sinds de laatste twee jaar in één keer realiseer is dat het leven vergankelijk is. Mijn moeder is overleden en mijn vader is ziek. In een leeftijdsfase tussen de 20 en de 30 ervaar je veel dingen als vanzelfsprekend en de laatste tijd realiseer ik me, ook omdat ik zelf kinderen heb, dat het leven maakbaar is. Ik kan wachten tot de wind mij in een bepaalde richting waait maar ik kan ook zelf het heft in handen nemen en vanuit mijn optiek een bijdrage leveren aan het bereiken van mijn doel. Er zijn ten slotte meerdere wegen die naar Rome leiden.

Groeien als persoon en een vertrouwd gezicht

Hoe is het om bij Swung te werken?
Elke dag een feestje. Elke dag met plezier ergens naartoe rijden en nog belangrijker, ook met plezier naar huis. Dat is werken met jonge, enthousiaste, gezellige collega’s. Dat is een baan die ik iedereen zou willen toewensen. Ja, dat is werken bij Swung.

Wat brengt Swung jou?
Werkplezier, dat brengt ook wel weer dat je jezelf elke dag moet overtreffen, en dus niet vastroesten in bepaalde werkwijzen en patronen. Maar door het feit dat we elke dag nog ons best moeten doen om gezien en gehoord te worden, vraagt het ook dat je voor jezelf elke dag grenzen overgaat in de goede zin van het woord en dat je daardoor ook jezelf beter leert kennen en daardoor ook als persoon groeit. Dat brengt Swung mij op dit moment.

Hoe breng jij de swung erin bij het team van Swung?
Door elke dag opgewekt en vrolijk te zijn en door in ieder geval elke dag op dat vlak het voorbeeld te willen zijn. In werkplezier en in aandacht voor elkaar en in zorgen dat we met elkaar elke dag de swung erin hebben en houden en dat is de bijdrage die ik daaraan zou willen leveren. Daar mag je me altijd op aanspreken als je denkt: Stephan, dit is niet zoals de laatste vraag is beantwoord. Ik wil gewoon een leuke collega zijn waar misschien de jongere mensen nog wat van kunnen leren en waarbij iedereen het idee heeft dat ze welkom zijn voor welke vraag dan ook, een vertrouwd gezicht.

Relevante artikelen.

Cases, nieuws, events & podcasts!

Je ambities op scherp.

Je hebt je doelen helder voor ogen. Je weet waar je heen wil en wat er voor nodig is om daar te komen. Die uitdaging, dat is je drive. Daar krijg je energie van.