Actueel    >    Podcasts

#8 Knetter & Vonk over deep democracy, kennis delen en civil society. Met Sociaal Domein Online

24 mei 2021

Knetter & Vonk met Sociaal Domein Online

Veranderingen beginnen met vertrouwen. En vertrouwen komt door elkaar te kennen, kennis te delen en ervaringen uit te wisselen. Zo ontstaat deep democracy en een civil society en dat is goed voor iedereen. Benieuwd wat dit betekent voor jouw werk? Bij Sociaal Domein Online werken ze eraan! De initiatiefnemers zijn te gast in deze podcast.

Summer en Mandy zijn begonnen met Sociaal Domein Online vanuit het idee dat er zoveel mensen zijn met kennis, maar dat die kennis vervolgens niet verspreid en gedeeld wordt. Daardoor lopen mensen op verschillende plekken tegen dezelfde problemen op en missen ze de kans op samenwerken aan de oplossing. Dat is zonde! Het sociaal domein bestaat uit alle sociale wetten waar alle gemeenten en professionals hun verantwoordelijkheid in hebben. Ieder eilandje, iedere gemeente, is de laatste jaren bezig geweest met overleven: wat willen onze mensen? Maar er is minder ruimte voor het universele, samenlevingsstuk: wat hebben we allemaal en: wat hebben we aan elkaar?

Kennisbanken produceren mooie dingen. Er worden onderzoeken uitgevoerd waaruit interessante resultaten voortkomen. Die resultaten bereiken de werkvloer echter onvoldoende. Het stroomt niet! Een voorbeeld daarvan is Movisie. Movisie doet veel onderzoek en weet die resultaten op een mooie manier te vertalen naar de praktijk. Maar toch bereikt die kennis de uitvoering niet.

In plaats daarvan overstemt negatief nieuws het gesprek. Alles wat je hoort over het sociaal domein gaat over schuldvragen: dit is er fout gegaan en dat komt door die persoon of organisatie. De oprichters van Sociaal Domein Online wilden een online vindplaats voor al die schakels van positieve informatie. Het LinkedIn van het sociaal domein.

Sociaal Domein Online wil laten zien wat er wel goed gaat. Een sturende gedachte. Ken je de Moeders van Hoogeveen al? Hun project Kansrijke Start gaat over investeren in een goed begin. De Moeders van Hoogeveen hebben de opdracht om iedere zwangere of jonge ouder te onderzoeken om te kijken hoe hun stress gereduceerd kan worden. Dat is een organisch proces. Sociaal Domein Online wil bereiken dat professionals weten dat ze niet alleen zijn. Dat ze durven rebelleren in verbinding. We doen het samen. Wat is daarvoor
nodig?

Podcast host Marc Wiers legt een interessante uitspraak van Jan Derksen (hoogleraar klinische psychologie en psychotherapie aan de Radboud Universiteit) op tafel: Een deel van de burnouts van millennials ligt aan hun opvoeding. Marc voegt daaraan toe: ‘Jongvolwassenen hebben een ‘rodeloperjeugd’ gehad, ze hebben als kind voortdurend te horen gekregen hoe fantastisch te zijn en ze hebben daardoor het idee gekregen dat het leven altijd leuk is. Dat kan heel erg tegenvallen, bijvoorbeeld tijdens studie of werk.’ Summer reageert: Ik vind dit te platgeslagen. Want wat zegt dat over de mensen die de millennials hebben opgevoed? Ook media heeft er veel mee te maken: want wat is de norm? Mandy: ‘Wat je ziet is dat er een generatie ouders en kinderen opgegroeid zijn met het idee dat ze het anders gaan doen dan de generatie boven hen. Een vorm van een tegenbeweging. Bekijk je dat vanaf de oorlog, dan is het logisch dat er nu generaties opgroeien met het idee dat alles mogelijk is en dat je alles kan worden wat je wilt. Daar komt
een enorme verantwoordelijkheid bij kijken.

Wat is nu eigenlijk deep democracy? Summer en Mandy leggen uit: diep democratisch besluiten. In Nederland zijn we gewend om een besluit te nemen dat gebaseerd is op de mening van der meerderheid. Daarmee vergeten we de minderheid. Echter, bij de
minderheid zit nog heel veel wijsheid: heel veel potentieel dat je kan toevoegen aan het meerderheidsbesluit. Wat kan die minderheid jou nog vertellen?

Wil je meer weten én horen wat Bas Kingma (oprichter en eigenaar van Swung) te zeggen heeft over deep democracy? Beluister de volledige podcast op Spotify.

Relevante artikelen.

Cases, nieuws, events & podcasts!

Je ambities op scherp.

Je hebt je doelen helder voor ogen. Je weet waar je heen wil en wat er voor nodig is om daar te komen. Die uitdaging, dat is je drive. Daar krijg je energie van.