Swung logo

Fundamentals onderwijs

De groeiversneller voor leerkrachten in het primair onderwijs.

Als leerkracht ben je trots om voor de klas te staan. Maar je wilt ook doorgroeien. Elke dag een beetje beter worden. Jij hebt talenten. Zonde om die niet te benutten. Vinden wij. Jij ook? Dan is werken als leerkracht via het traineeship onderwijs, oftewel het ‘Fundamentals Onderwijs’ programma van Swung, dé ideale kickstart die jouw carrière nodig heeft.

Naast de basisschool waar je werkt, maak je deel uit van een jonge club met onderwijsprofessionals. Tegelijkertijd krijg je essentiële trainingen ter aanvulling op de stof van de (academische) pabo. Daarnaast ontdek je welk type school bij jou past en werk jij gericht aan je ambities. Zo wil je werken!

Traineeship Onderwijs.

Begeleiding op maat door je persoonlijke mentor.

8 essentiële trainingen ter aanvulling op de (academische) pabo.

Lesbezoeken mogelijk.

Intervisie met andere (startende) leerkrachten.

Specialisatie in een richting naar keuze.

startende leerkracht

Een mooie start voor jouw carrière als startende leerkracht.

Ben jij een startende leerkracht basisonderwijs en op zoek naar een vliegende start in je carrière? Of ben je een meer ervaren leerkracht en heb je het gevoel ‘stil te staan’ in je ontwikkeling? Dan is dit traineeship onderwijs misschien wel iets voor jou!

Tijdens het ‘Fundamentals Onderwijs’ programma krijg je de kans om jezelf verder te ontwikkelen en door te groeien in het primair onderwijs, ongeacht je niveau. Met de begeleiding van een coach en diverse specialisaties biedt Swung volop mogelijkheden voor jouw persoonlijke groei en ontwikkeling als leerkracht!

Jaar 1

In het eerste jaar ga je aan de slag als startend leerkracht in het primair onderwijs. Je krijgt de mogelijkheid om acht essentiële trainingen te volgen. Bovendien word je begeleid door een coach en volg je intervisie, waarbij je samen met andere deelnemers kunt reflecteren op jouw ervaringen en van elkaar kunt leren. Loop voorop in kennis en kunde!

 • Leerkrachtcompetenties: zelfverzekerd voor de klas
 • Groep in beeld: de juiste leeromgeving
 • Ouderbetrokkenheid: omgaan met ouders
 • Sociale veiligheid: creëer een safespace
 • Gesprekstechnieken: goede communicatie brengt je verder.
 • Sociaal emotionele ontwikkeling: van signaleren naar handelen
 • Groepsplannen: meten is weten
 • Klassenmanagement: structuur en overzicht

Jaar 2

Doorgroeien in het primair onderwijs. Veel leerkrachten willen vooruit, maar worden niet altijd even serieus genomen door schoolleiders. Niet bij Swung. Jouw ambities nemen wij wél serieus. Wat wordt jouw volgende stap?

In jaar 2 van het traineeship onderwijs bieden we jou de kans om door te groeien of je horizon te verbreden. Maar we begrijpen ook dat dit niet voor iedereen op hetzelfde moment hoeft te gebeuren. Je bepaalt zelf wanneer jij er klaar voor bent. Dus of het nu in jaar 2 is of later, we staan altijd voor je klaar om je te ondersteunen bij jouw groeiproces.

 • Intern begeleider
 • Leerkracht Speciaal Onderwijs
 • Specialist Dyslexie
 • Schoolleider basisbekwaam
 • Bewegend Leren specialist
 • Gedragsspecialist
 • Leesspecialist
 • Rekencoördinator
 • Taalcoördinator
 • Specialist Hoogbegaafdheid
 • Master Leren en Innoveren
 • Master Talentontwikkeling
 • Master Educational Needs
 • Master Pedagogiek

Meer weten? Download de brochure.

  Begeleider & Coach: Astrid Mulder

  Begeleiding & Coaching.

  Gedurende beide jaren van het traineeship onderwijs zal je worden begeleid door Astrid Mulder, een onderwijsprofessional met bakken aan ervaring als leerkracht, schoolleider, gedragsspecialist én coach.

  Naast deze professionele begeleiding krijg je ook de mogelijkheid om 1-op-1 coaching te ontvangen van Astrid, waarbij zij haar kennis en ervaring inzet om jou te ondersteunen bij jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling.

  Bovendien is Astrid aanwezig tijdens de intervisiebijeenkomsten. Waarbij je met andere deelnemers van het programma samenkomt om te bespreken waar je tegenaan loopt en van elkaar te leren. Deze bijeenkomsten bieden een waardevolle toevoeging aan het traineeship onderwijs en geven je de kans om feedback en inzichten van anderen te ontvangen om jezelf verder te ontwikkelen. Zo kan je samen met Astrid en de andere deelnemers het beste uit jezelf halen en groeien in je rol als onderwijsprofessional.

  De begeleiding en coaching wordt op maat gemaakt aan de hand van jouw wensen en behoeftes. Of je nu graag persoonlijk afspreekt, even (beeld)belt of lesbezoeken wilt, alles is mogelijk om aan te sluiten bij jouw voorkeuren. Maatwerk dus!

  Zij gingen jou voor.

  Deze Swungers gingen jou voor. Zij kwamen bij ons als startende leerkracht en zijn doorgegroeid tot een specialisme binnen het onderwijs. Volg je dromen. Laat ze uitkomen bij Swung.

  “Ik zou dit traineeship onderwijs aanraden aan iedereen die net begint als startend leerkracht of na jaren weer terugkeert in het onderwijs. Het helpt je om meer zelfvertrouwen te krijgen, geeft je het gevoel dat je er niet alleen voor staat én maakt je een completere leerkracht.” Marco Hollander

  “Het traineeship onderwijs was een fijne toevoeging als startende leerkracht. Dingen waar je tegenaan loopt kan je bespreken met elkaar en je vindt ook herkenning binnen de groep, wat een prettig gevoel geeft.” Britt Hofmeijer

  “Het traineeship onderwijs biedt mij als leerkracht de mogelijkheid om goed te kijken naar mijn handelen in de klas en handvatten te krijgen om de volgende dag al mee aan de slag te kunnen gaan.” Sandra Ros-Hollander

  Niels Vegter

  Niels staat nu zelfverzekerd voor de klas.

  sandra ros-hollander

  Sandra is herintreder en staat weer zelfverzekerd voor de klas!

  Joanine is nu ambulant begeleider.

  marco-hollander

  Marco is herintreder en staat weer vol zelfvertrouwen voor de klas.

  Voorwaarden.

  📝 Ontvang direct een vast contract!

  💸 Je krijgt een startsalaris van €3.301 – €5.862 per maand (afhankelijk van ervaring), een 13e maand en 8% vakantiegeld

  🚗 Reiskostenvergoeding van 21 cent per kilometer

  🙏 Goede begeleiding en coaching, waaronder de mogelijkheid tot lesbezoeken

  💡 Volop doorgroeimogelijkheden

  📈 Informele bijeenkomsten met Swung collega’s waarbij we inzoomen op de laatste trends

  🎉 Gezellige borrels en feestjes die je niet wil missen

  ✨ Werken bij een jonge club onderwijsprofessionals

  Sollicitatieprocedure.

  Sollicitatie-
  procedure.

  Janneke Rinsma

  Janneke Rinsma.

  Consultant Onderwijs Groningen

  vacature orthopedagoog

  Mascha Storteboom.

  Consultant Onderwijs Zwolle

  Heb je vragen of interesse? Neem dan contact met één van ons op. Of vul dit formulier in dan mailen, appen of bellen we jou.

  Ik heb interesse.
   Veelgestelde vragen.

   Hoe lang duurt het programma ‘Fundamentals Onderwijs’2023-01-26T14:55:33+00:00

   Het programma ‘Fundamentals Onderwijs’ duurt in totaal twee jaren. In het eerste jaar ga je aan het werk als leerkracht én krijg je de mogelijkheid om waardevolle trainingen te volgen. In het tweede jaar sta je maximaal 32 uur voor de klas en reserveer je één dag per week om je te specialiseren.

   Deelnemen kan op elk moment gedurende het hele jaar!

    

   Wanneer start het programma ‘Fundamentals Onderwijs’?2023-01-26T15:03:04+00:00

   Je kan op elk moment deelnemen aan het programma ‘Fundamentals Onderwijs’.

   Wat verdient een startende leerkracht?2023-10-31T12:12:52+00:00

   Vanaf het begin heb je als startend leerkracht een betaalde baan in het primair onderwijs. Concreet betekent dit dat je tussen de €3.001 en €3.258 per maand verdient. Daarnaast ontvang je een 13e maand en 8% vakantiegeld. Ben je al wat meer ervaren? Dan verdien je tussen de €3.301 en €5.862 per maand. Lees de blog ‘wat verdient een startende leraar basisonderwijs in 2023‘ voor meer informatie.

   Hoeveel leerkrachten volgen het programma via Swung?2023-01-27T14:56:26+00:00

   Om de kwaliteit te waarborgen, kiest Swung er bewust voor om niet meer dan tien leerkrachten toe te laten aan dit programma.

   Welke opleiding heb je nodig voor het programma ‘Fundamentals Onderwijs’?2023-01-30T08:04:50+00:00

   Je hebt een afgeronde opleiding leraar basisonderwijs (pabo) of Academische Opleiding Leraar Basisonderwijs (AOLB) nodig om als leerkracht in het basisonderwijs te mogen werken. Dit geldt dus ook voor het programma ‘Fundamentals Onderwijs’. Ben je nog niet afgestudeerd, maar zit je in de afrondende fase van de pabo? Ook dan kan je deelnemen.

   Blijf ik na het programma werken bij Swung?2023-01-30T08:09:32+00:00

   Dat behoort zeker tot de mogelijkheden. Hopelijk ben jij net zo tevreden over Swung, dat jij nooit meer weg wilt 😉.

   Kan ik kiezen waar ik kom te werken?2023-02-13T13:59:55+00:00

   Swung luistert altijd naar jouw wensen en behoeftes. Op basis van jouw input gaan wij kijken welke school de beste match is. Zo sta jij vol energie voor de klas! Swung heeft een kantoor in Groningen en in Zwolle. Dit betekent voor jou dat je aan het werk kan op een basisschool in de volgende provincies: Groningen, Drenthe, Friesland, Overijssel, Gelderland of Flevoland.

   Mocht een basisschool toch niet de juiste match zijn, wat dan?2023-01-30T08:40:48+00:00

   Gelukkig gebeurt het bijna nooit, maar mocht het toch zo zijn dat je niet op je plek zit. Geef dit dan tijdig bij ons aan. Dan gaan wij het gesprek met je aan en gaan wij op zoek naar een nieuwe school! Wij vinden het namelijk erg belangrijk dat jij vol energie lesgeeft.

   Kan ik ook direct in jaar 2 van het programma starten?2023-02-10T09:19:38+00:00

   Het is ook mogelijk om in jaar twee te starten, zodat je je direct kan verbreden of specialiseren. Uiteraard gaat dit wel in goed overleg met de begeleider van het programma.

   Ga naar de bovenkant