Swung logo

Vacature Intern begeleider

 • Post HBO
 • Basisonderwijs
 • Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland & Flevoland
 • 8-40 uur p/w
 • €3.301 - €5.862
leerkracht bovenbouw

Vanuit passie impact maken als intern begeleider in het basisonderwijs.

De drijvende kracht van het zorgbeleid op school. Dat ben jij. Je zorgt dat iedereen doet wat belangrijk is. Met als doel om iedere leerling het onderwijs te geven dat hij of zij verdient. Een onmisbare schakel dus.

Als intern begeleider weet jij dat iedere leerling in zijn eigen tempo de basisschool doorloopt. Dit betekent ook dat iedere leerling andere behoeftes heeft. Jij snapt dat. Met hart voor het basisonderwijs en gevoel voor organisaties maak jij het verschil. Jij hebt ervaring met de leerlingvolgsystemen waarin individuele prestaties en ontwikkelingen worden bijgehouden. Bij de analyse van die informatie vergeet jij nooit dat je te maken hebt met leerlingen die stuk voor stuk uniek zijn. Zorgbehoeftes weet je te vertalen naar goed zorgbeleid. Je werkt nauw samen met interne collega’s, stemt af met ouders en onderhoudt contacten met overkoepelende organisaties. Jij voelt je op je gemak als bemiddelaar en staat altijd klaar om advies te geven. Kortom: je bent een bekwame begeleider met swung. Klaar om impact te maken.

Find
your
swung.

Intern begeleider: doen waar je hart ligt

Wij hebben aandacht voor jouw ontwikkeling. De werkdruk op scholen stijgt en jij speelt een centrale rol in de organisatie van jouw school. Daarom zijn wij er voor jou! Je krijgt van ons de aandacht die je verdient. De vrijheid om je eigen doelen en ambities na te streven. En tijd vrij te maken voor de zaken die echt belangrijk zijn. Want zo blijf jij bloeien en groeien. En dat zie je terug in de klas. Wij helpen je de juiste werkomgeving te vinden waar jij helemaal op je plek zit. Waar jij gelukkig bent. Klinkt dit goed? Kom in contact, dan gaan we samen impact maken!

Veelgestelde vragen.

Wat is een intern begeleider?2022-06-03T11:27:33+00:00

Als intern begeleider (IB’er) lever je een essentiële bijdrage aan de kwaliteit van het basisonderwijs én speel je een cruciale rol in de ondersteuningsstructuur. Een intern begeleider ondersteunt de school en het onderwijs buiten de leerkracht om.

Wat zijn de taken een van intern begeleider?2022-06-03T11:27:10+00:00

De functie van de intern begeleider ontwikkelt zich volop. De IB’er coördineert de ondersteuning van opbrengst- en handelingsgericht werken. Daarbij hoort het samen met de leerkracht analyseren van groepsplannen, het beoordelen van leeropbrengsten en het stellen van onderwijsdoelen.

Ook coördineert de intern begeleider het teamleren d.m.v. coaching en begeleiding .
Ten slotte stuur je als IB’er veranderingsprocessen aan en monitor je schoolbrede toetsgegevens. Het is de taak van de school om de werkzaamheden van de IB’er goed te communiceren met het hele team. Als IB’er ben je multi-inzetbaar en ben je overal bij betrokken, maar in principe geef je geen les. Een combinatie met lesgeven komt daarentegen wel steeds vaker voor.

Een intern begeleider heeft een bijzondere positie in het onderwijs. De IB’er heeft zich steeds meer ontwikkeld tot coördinator passend onderwijs. Als IB’er ben je de spin in het web op school en daarbuiten, heb je contact met externen. Je bent er voor zowel leerkrachten als voor ouders en leerlingen. Hebben ouders bijvoorbeeld een hulpvraag over hun kind? Dan ben jij hun aanspreekpunt en help en begeleid je hen bij hun hulpvraag. Je draagt informatie aan en gaat op zoek naar hulpopties.
Vanuit jouw expertise weet je veel van leer- en gedragsproblemen. Met jouw kennis en kunde ondersteun je leerkrachten in de begeleiding van deze leerlingen. Je zorgt er tegelijkertijd voor dat de leerlingen de zorg en aandacht krijgen die zij nodig hebben.

De kerntaken van een intern begeleider zijn:
Als intern begeleider ben je kenniscoördinator, verbinder, innovator en partner van de schoolleiding. Als IB’er heb je de volgende kerntaken:

– Leerlingenzorg;
– Afstemmen op mogelijkheden en onderwijsbehoeften;
– De ontwikkeling van het individuele kind bevorderen;
– Coachen, begeleiden, professionaliseren en ondersteunen van leerkrachten;
– Ontwikkelen van de onderwijsvisie van de school;
– Ontwerpen en coördineren van een pedagogische en didactische handelswijze binnen de school.

Welke opleiding heb je nodig voor intern begeleider?2022-06-03T11:28:12+00:00

Intern begeleiders zijn leerkrachten die al de nodige ervaring hebben in de onderwijswereld. Dat houdt in dat je als opleiding minimaal de pabo hebt gevolgd. Vervolgens kun je een opleiding volgen waarmee je je uitstekend voorbereidt op een loopbaan als intern begeleider.

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de Post Bachelor Intern Begeleider (IB). Dit is een eenjarige opleiding waarin je alle kennis en kunde opdoet die jij als IB’er nodig hebt. Je ontwikkelt je coachingsvaardigheden en je leert hoe je een zorgstructuur opzet binnen de school, zodat leerlingen zich optimaal ontwikkelen. Want dat is uiteindelijk het belangrijkste: dat iedereen binnen de school het beste uit zichzelf kan halen.

Heb jij als (ervaren) leerkracht de ambitie om intern begeleider te worden? Dat kan bij Swung. Neem contact op om je mogelijkheden te bespreken.

Wat verdient een intern begeleider?2023-10-31T12:13:54+00:00

Een intern begeleider wordt ingeschaald in schaal 11, primair of (voortgezet) speciaal onderwijs, wat neerkomt op een bruto maandsalaris van tussen de €3.321 en €5.862. Dit is exclusief vakantietoeslag (12 x 8% bruto maandinkomen) en eindejaarsuitkering.

Kan ik als zzp’er werken als intern begeleider?2022-06-03T11:30:33+00:00

Bij Swung is het mogelijk om voor de functie intern begeleider als zzp’er aan de slag te gaan. Neem contact op voor de mogelijkheden.

Jouw sollicitatieprocedure.

Jouw sollicitatie-
procedure.

 • Je solliciteert.

  We bekijken je sollicitatie zorgvuldig en streven ernaar om binnen 2 werkdagen te laten weten hoe een eventueel vervolg eruit komt te zien.

 • Telefonische kennismaking.

  Binnen twee werkdagen bellen we je. Tijdens dit gesprek maken we kennis met elkaar. Is er een klik? Dan plannen we een vervolgafspraak in.

 • Afspraak.

  We leren je graag beter kennen tijdens een vervolggesprek. Dit kan fysiek of via beeldbellen. Wat jouw voorkeur heeft. Tijdens dit gesprek gaan we dieper in op o.a. jouw ambitie(s). Is er een match? Dan krijg je van ons een voorstel.

 • Opdrachtgever.

  Je gaat in gesprek met de opdrachtgever. Deze hebben wij a.h.v. jouw wensen en behoeftes geselecteerd. Tijdens dit gesprek laat je zien waarom jij dé ideale kandidaat bent voor deze functie.

 • De swung erin.

  Gefeliciteerd! Je kan aan de slag als intern begeleider. Tijdens je opdracht houden we regelmatig contact over o.a. jouw werkgeluk. Daarnaast organiseren wij regelmatig inspirerende evenementen. Hier word jij als Swunger uiteraard als eerste voor uitgenodigd.

Janneke Rinsma

Janneke Rinsma.

Consultant Onderwijs Groningen

Heb je vragen of interesse in dit profiel? Neem dan contact op. Of vul dit formulier in dan mailen, appen of bellen we jou.

Ik heb interesse.
  Vergelijkbare profielen.

  Wij zijn altijd op zoek naar de juiste mens voor de juiste plaats.

  Je ambities op scherp.

  Je hebt je doelen helder voor ogen. Je weet waar je heen wil en wat er voor nodig is om daar te komen. Die uitdaging, dat is je drive. Daar krijg je energie van.

  Actueel.

  Cases, nieuws, events & podcasts!

  Ga naar de bovenkant