Swung logo

Onderwijsassistent

 • MBO/HBO
 • Basisonderwijs
 • Groningen, Friesland, Drenthe & Overijssel
 • 8-40 uur p/w
 • €1.867 - €3.015

Als onderwijsassistent zorg je voor positieve klassen vol energie.

Als onderwijsassistent of onderwijsassistente ben je de onmisbare schakel in de klas. Je ondersteunt, organiseert en zorgt dat de swung erin blijft. Een zeer veelzijdige functie waarbij sociale en didactische vaardigheden essentieel zijn. Als onderwijsassistent begeleid je leerlingen één op één of in groepjes bij hun leertaken. Daarnaast zorg je voor structuur en een plezierige sfeer in de klas. Soms organiseer je zelfstandig een excursie of assisteer je de leraar bij het geven van de les.

Jij bent een echte sfeerproever en sfeermaker. Je bent oplettend en signaleert problemen. Samen met de leraar zorg jij ervoor dat alles op rolletjes loopt en de kinderen het naar hun zin hebben. Je hebt hart voor de leerlingen en draagt met liefde bij aan hun ontwikkeling en de ontwikkeling van het primair onderwijs.

samen
impact
maken.

Een onderwijsassistente werkt met plezier en enthousiasme.

In jouw werk focus jij je op de ontwikkeling van je leerlingen. Als werkgever hebben wij aandacht voor jou als mens. Wij willen maar één ding: dat jij al je plezier en energie kwijt kan in het ontwikkelen van je leerlingen. Daarom sturen wij op waar jij gelukkig van wordt. Jij moeten kunnen groeien en bloeien. Swungen, zo noemen wij het. En we zorgen er dan ook voor dat jij tijd kan vrijmaken voor de zaken die echt belangrijk voor je zijn. Zo hou jij meer energie over, ben je minder vaak ziek en heb je veel meer plezier in je werk.

Wij helpen je de juiste werkomgeving te vinden waar jij helemaal op je plek zit. Waar jij gelukkig bent. Klinkt dit goed? Snappen we. Meld je aan, dan gaan we samen aan de slag.

Veelgestelde vragen.

Wat is een onderwijsassistent?2022-06-03T11:33:42+00:00

Een onderwijsassistent of onderwijsassistente is een ondersteunende medewerker op een basisschool, in het voortgezet of het speciaal onderwijs. De onderwijsassistent assisteert de leerkracht met eenvoudige en routinematige inhoudelijke taken.

Ook hulp bij begeleiding van leerlingen en administratie behoren tot het takenpakket. De onderwijsassistent is niet verantwoordelijk voor wat er in de klas gebeurt, de leerkracht is eindverantwoordelijk.

Wat is het verschil tussen onderwijsassistent A en B?2022-06-03T11:34:26+00:00

Een onderwijsassistent A verricht leerlingbegeleiding en onderwijsondersteuning, die vooraf is afgestemd met de leerkracht.

De onderwijsassistent B doet hetzelfde, maar heeft als extra taak om verbetervoorstellen te schrijven. Dit stemt hij of zij af met de leerkracht.

Wat verdient een onderwijsassistent?2023-10-31T12:16:45+00:00

Een onderwijsassistent wordt ingeschaald in schaal 5, 6 of 7, primair of (voortgezet) speciaal onderwijs wat neerkomt op een bruto maandsalaris van tussen de €2.177 en €3.588. Dit is exclusief vakantietoeslag (12 x 8% bruto maandinkomen) en eindejaarsuitkering.

Welke opleiding heb je nodig voor onderwijsassistent?2022-06-03T11:37:32+00:00

Er zijn twee mbo-opleidingen tot onderwijsassistent: onderwijsassistent als onderdeel van de opleiding Sociaal Pedagogisch Werk (niveau 3) en de opleiding Onderwijsassistent (niveau 4). Daarnaast mag je als onderwijsassistent aan de slag als je in het bezit bent van een propedeuse van de pabo.

Je kan leren en werken ook combineren. Je werkt dan als onderwijsassistent op een basisschool. Je volgt tegelijkertijd de duale opleiding tot leerkracht basisonderwijs.

Janneke Rinsma

Janneke Rinsma.

Consultant Onderwijs Groningen

vacature orthopedagoog

Mascha Storteboom.

Consultant Onderwijs Zwolle

Heb je vragen of interesse in dit profiel? Neem dan contact met één van ons op. Of vul dit formulier in dan mailen, appen of bellen we jou.

Ik heb interesse.
  Vergelijkbare profielen.

  Wij zijn altijd op zoek naar de juiste mens voor de juiste plaats.

  Je ambities op scherp.

  Je hebt je doelen helder voor ogen. Je weet waar je heen wil en wat er voor nodig is om daar te komen. Die uitdaging, dat is je drive. Daar krijg je energie van.

  Actueel.

  Cases, nieuws, events & podcasts!

  Ga naar de bovenkant