Marcel ter Wal droomt van een jeugdzorg waarin kinderen niet onnodig lijden door complexe scheidingen. Een systeem waarin niet de regels, protocollen en eindeloze trajecten centraal staan, maar het welzijn van kinderen. Waar we niet wachten tot het misgaat, maar al ingrijpen vóórdat het escaleert.
“Ik zie het keer op keer gebeuren,” vertelt Marcel, die al 25 jaar in de jeugdzorg werkt. “Kinderen die in de knel komen door de vechtscheiding van hun ouders. Terwijl zij juist degene zijn die we zouden moeten beschermen.” En hij weet: het kan anders.
Wanneer goede bedoelingen averechts werken.
Marcel herinnert zich een gezin waarbij beide ouders werkten in de jeugdzorg. Toen hun relatie stukliep, raakten hun kinderen verstrikt in de strijd. “De ouders vroegen mij om hulp, maar wilden eigenlijk vooral dat ik hun kant koos,” legt hij uit. “Ik zag direct: de kinderen hadden niet nóg meer instanties nodig. Ze hadden ouders nodig die hun strijd zouden stoppen.”
Hij probeerde het gesprek te sturen naar wat de kinderen écht nodig hadden. Maar de escalatie was niet te stoppen. Er volgde een juridisch traject, de Raad voor de Kinderbescherming kwam erbij, er kwam een ondertoezichtstelling en uiteindelijk zelfs een uithuisplaatsing. Kosten? 100.000 euro. Impact op de kinderen? Onherstelbaar.“ En dat terwijl het in de kern een liefdesverhaal was,” zucht Marcel. “Twee mensen die ooit van elkaar hielden en samen kinderen kregen. Maar ergens onderweg raakten ze elkaar – en hun kinderen – kwijt.”
Hoe dan wel? De sleutel ligt bij preventie.
Dit soort verhalen kunnen en moeten anders. Marcel is ervan overtuigd dat we eerder in moeten grijpen. Niet met betutteling en standaardtrajecten, maar met praktische, menselijke oplossingen. Samen met andere veranderaars heeft hij nagedacht over een andere aanpak. Wat werkt wél? Eerder met de kinderen in gesprek gaan. Niet pas als alles vastloopt, maar direct bij de eerste signalen. ‘Stoompansessies’ voor ouders. Een veilige plek waar ouders los van elkaar hun frustraties kunnen uiten, zodat ze daarna naar oplossingen kunnen kijken. Een cultuurverandering in de jeugdzorg. Minder nadruk op juridische trajecten en meer focus op ondersteuning die echt werkt.
“Een vechtscheiding is een vorm van kindermishandeling,” zegt Marcel. “En toch grijpen we vaak pas in als de schade al groot is. Laten we dat omdraaien: hoe voorkomen we dat kinderen in de knel komen?”
Dit is het vraagstuk waar Marcel zich mee bezighoudt binnen het Veranderaarsprogramma. Samen met een groep jeugdprofessionals, die elk werken aan hun eigen casus, zoekt hij naar oplossingen die écht verschil maken.
Sluit je aan: samen maken we het verschil!
Marcel zit niet stil. De komende periode zet hij zich in om deze preventieve aanpak verder uit te rollen. Wil je horen welke stappen hij neemt? Op donderdag 26 juni deelt hij zijn inzichten tijdens een follow-up-bijeenkomst: Vier het Resultaat.
Kom langs, luister mee en denk mee. Want verandering begint bij doen.
Doe jij mee?
Relevante artikelen.
Cases, nieuws, events & podcasts!