Imke van Mourik droomt van een jeugdzorg waarin gezinnen niet verdwalen in formulieren, vinkjes en protocollen, maar waarin ze gezien en gehoord worden als mensen. Een systeem waarin professionals niet vastzitten in administratieve rompslomp, maar de ruimte krijgen om te doen waarvoor ze gekozen hebben: luisteren, ondersteunen en échte hulp bieden.
“Ik wil dat gezinnen die bij ons aankloppen voelen dat ze welkom zijn. Dat ze niet worden geconfronteerd met een bureaucratisch doolhof, maar met iemand die zegt: ‘Vertel. Waar kunnen we je mee helpen?’ Maar de realiteit? Die staat mijlenver van haar droom af.
Van luisteren naar formulieren invullen.
Imke werkt al vijftien jaar in de jeugdzorg en merkt hoe de menselijke maat steeds verder verdwijnt. “Processen lijken belangrijker te zijn geworden dan de gezinnen en kinderen zelf,” zegt ze. “We vullen lijsten in, zetten vinkjes, leggen verantwoording af – terwijl het gezin tegenover ons zit te wachten op hulp. Dit is een dure én ineffectieve manier van werken.” Om dat te illustreren, deelt ze een casus die haar raakte.
De casus: van hulpvraag naar bureaucratische rompslomp.
Een gezin meldt zich met zorgen over hun 14-jarige dochter. Ze werd gepest, trok zich terug, ging niet meer naar school en belandde in een vriendengroep waar harddrugs werden gebruikt. Haar ouders waren ten einde raad en wilden niets liever dan hun dochter weer gelukkig zien. Maar voordat Imke überhaupt kon vragen: ‘Wat hebben jullie nodig?’, moest ze eerst een eindeloze lijst aan administratieve taken afwerken. Uitleg over de verwijsindex – een registratie waarin hun dochter werd opgenomen. Toestemmingsformulieren – voor informatie van school en huisarts. Legitimatiebewijs kopiëren – zonder dat kon de hulp niet starten. Uitleg over de Meldcode en Raad voor de Kinderbescherming – of ze het nu relevant vonden of niet.
“Pas toen al die stappen doorlopen waren, konden we eindelijk bij de kern komen: waarom zaten we hier?” Maar ook daarna was er geen directe hulp. Eerst moest er een hulpverleningsplan worden opgesteld, dat in sommige gemeenten wel vijftien pagina’s lang is. Ouders moesten akkoord gaan, waarna pas gekeken werd welke hulp geschikt was. “En ondertussen?” zegt Imke. “Ondertussen zat dat gezin daar, wachtend, terwijl wij formulieren invulden.”
Menselijkheid boven protocollen.
Tijdens de bijeenkomst ‘Alles is mogelijk’ stelde Imke een essentiële vraag: ‘Waar is de menselijkheid gebleven?’ Ze besprak haar zorgen met andere impactmakers. Want door de bureaucratie in de jeugdzorg raken gezinnen verstrikt in een systeem dat bedoeld is om hen te helpen, maar hen juist tegenwerkt. De nadruk op administratieve taken maakt het werk niet alleen minder effectief, maar ook onnodig duur. Maar Imke is niet iemand die zich neerlegt bij wat niet werkt. Ze ging op zoek naar oplossingen.
Dit is het vraagstuk waar Imke zich mee bezighoudt binnen het Veranderaarsprogramma. Samen met een groep jeugdprofessionals, die elk werken aan hun eigen casus, zoekt zij naar oplossingen die écht verschil maken.
Een beweging naar verandering.
Tijdens de bijeenkomst voelde Imke zich gesterkt door de erkenning van haar collega’s. Ze was niet de enige die worstelde met de bureaucratie, en dat gaf hoop. Samen met andere professionals besprak ze het idee om een organisatie op te zetten waarin menselijkheid wél centraal staat. Een organisatie waarin professionals de ruimte krijgen om écht hulp te bieden – en waarin gezinnen zich niet voelen als een dossiernummer, maar als mensen.
“De komende tijd ga ik onderzoeken hoe we minder papierwerk en regeldruk kunnen realiseren,” zegt Imke. “En vooral: hoe ik weer écht in contact kom met de gezinnen die ik begeleid.”
Doe mee: zet menselijkheid weer op de eerste plek!
Op donderdag 26 juni deelt Imke haar inzichten en plannen tijdens een follow-up-bijeenkomst.
Wil jij ook bijdragen aan een jeugdzorg die wél werkt? Kom luisteren, denk mee en help mee om de menselijke maat terug te brengen.
Want het gaat niet om ons. Het gaat om het gezin bij wie we aan tafel mogen zitten.
Sluit jij je aan bij ons?
Relevante artikelen.
Cases, nieuws, events & podcasts!