Afgelopen donderdag op 21 september was het zo ver, het Kennisfestival! Met een opkomst van ruim 100 man, inspirerende sprekers, leerzame workshops en een borrel erna, was het een geslaagde dag. We nemen je graag mee met een kleine samenvatting van de dag!
Sprekers.
Ewout Genemans.
De tweede spreker van de dag was er eentje die we allemaal wel kennen, Ewout Genemans. Tijdens zijn interactieve lezing nam hij het publiek mee met allemaal momenten die indruk op hem hebben gemaakt in zijn carrière. Zo heeft hij beelden laten zien van zijn programma’s zoals ‘Beruchte sloppenwijken’ en ‘Beruchte Gevangenissen’ en ‘De Jeugdkliniek: Als niets meer werkt’. Hij deelde met het publiek wat de impact van deze situaties op hem was en betrok ook het publiek hierbij. Een mooie inspiratie en inzicht voor (startende) sociaal werkers over wat zij kunnen gaan tegenkomen in het werkveld.
Ismail Aghzanay.
Ismail Aghzanay, ook wel bekend als Leraar van het Jaar, was onze eerste spreker van de dag. In zijn lezing vertelde hij over zijn ervaringen als leraar en de kansenongelijkheid die hij in het onderwijs ziet.
Ismail groeide op in een achterstandswijk. Na de basisschool werd hij naar het speciaal onderwijs gestuurd met het label ‘onhandelbaar’. Dit label zorgde bij hem voor boosheid en onbegrip, maar dit veranderde op het MBO. Hier ontstond zijn wens om iets bij te dragen in de wereld. Na zijn MBO opleiding besloot hij dan ook de lerarenopleiding te doen, om de docent te worden die hij zelf in zijn jeugd heeft gemist. Door open te praten over religieuze verschillen, achtergronden en opvattingen en iedereen rechtvaardig te behandelen, heeft hij niet één maar zelfs twee keer de titel van Leraar van het Jaar weten te bemachtigen. Deze lezing was een mooie inspiratie voor (startende) leraren als het gaat om kansengelijkheid en echt het verschil maken voor je leerlingen.
Workshops.
Naast de presentaties was het ook mogelijk om deel te nemen aan diverse workshops. Bijvoorbeeld, Lian Wijnholt verzorgde een workshop die inging op de vorming van gedrag en de impact ervan op de interactie met kinderen. Astrid Mulder leidde een workshop over groei en ontwikkeling in het onderwijs, terwijl Danny Erenstein in zijn workshop de geheimen van ‘luiheid’ onthulde.
Lian Wijnholt.
Tijdens de boeiende workshop van Lian Wijnholt werden de deelnemers stap voor stap meegenomen in de intrigerende wereld van gedragsvorming en de invloed ervan op de interactie met kinderen. Lian, met haar achtergrond in ontwikkelingspsychologie aan de RUG, bracht haar recente ervaringen als gedragsdeskundige in het speciaal onderwijs tot leven. Na haar afstuderen in 2019 maakte ze de overstap naar DilemmaManager, waar ze zich toelegt op het begrijpen van de oorsprong en uiting van gedrag.
Gedurende de workshop deelde Lian niet alleen haar inzichten maar reflecteerde ze ook op gedrag in haar dagelijkse praktijk. Ze wist deelnemers bewust te maken van onderliggende psychologische concepten en voorzag hen van praktische handvatten om de zelfredzaamheid te bevorderen. De interactieve sessie bood een waardevolle gelegenheid om dieper in te gaan op de complexiteit van gedragsvorming en praktische toepassingen in het werken met kinderen.
Astrid Mulder.
Astrid Mulder, een doorgewinterde onderwijsprofessional met een rijke achtergrond als leerkracht, schoolleider, gedragsspecialist en coach, heeft met passie de leiding genomen tijdens deze inspirerende workshop. Daarnaast vervult Astrid de rol van begeleider voor startende leerkrachten die hun loopbaan starten bij Swung. In deze workshop heeft ze de deelnemers meegenomen op een boeiende reis naar zowel persoonlijke als professionele groei, waarbij ze haar uitgebreide expertise en inzichten heeft gedeeld om de deelnemers te verrijken.
Danny Erenstein.
Danny Erenstein heeft met enthousiasme en expertise de geheimen van ‘luiheid’ onthuld, waardoor de deelnemers nu een dieper begrip hebben van de complexiteit van dit aspect en hoe het van invloed kan zijn op professionele situaties.
Sfeerbeelden.
Relevante artikelen.
Cases, nieuws, events & podcasts!
Je ambities op scherp.
Je hebt je doelen helder voor ogen. Je weet waar je heen wil en wat er voor nodig is om daar te komen. Die uitdaging, dat is je drive. Daar krijg je energie van.