‘Swung begrijpt dat ik tegen dingen aan schop en staat achter me’

Met 25 jaar ervaring in de jeugdzorg is Marcel ter Wal (56) met recht een ervaren professional te noemen. Eentje die bewust kiest voor een detachering via Swung. “Swung geeft me vrijheid, neemt me serieus en denkt met me mee.”

Marcel heeft een duidelijke visie op de jeugdzorg. Hij is wars van bureaucratie en steekt zijn tijd liever in gezinnen. “Ik kies voor werk dat ik leuk vind, maar heb veel moeite met onnodige regels en wachtlijsten”, stelt hij. “Ik wil en kan niet toelaten dat kinderen iets overkomt. Daar wil ik simpelweg niet aan meewerken. Maar ik vrees ook dat we door werkdruk dingen over het hoofd zien.”

Dit betekent niet dat Marcel weigert zijn administratie bij te houden. “Ik begrijp dat ik financiële verantwoording moet afleggen, maar mijn focus ligt niet op uren schrijven. Ik wil de vrijheid hebben om gezinnen op mijn eigen manier te helpen en het vertrouwen krijgen dat ik verantwoordelijk met het geld en de hulpvraag omga.”

Vuur!

Het vuur in Marcel brandt duidelijk. Toch belandde hij per toeval in de jeugdzorg. “Ik sprak een oude voetbalmaat en hij vertelde me over zijn werk in de jeugdzorg”, vertelt hij. “Op dat moment bezorgde ik pakketten en ik twijfelde of ik dat mijn hele leven wilde blijven doen. Hij vroeg me eens op zijn werk te komen kijken en toen wist ik meteen: dit is iets voor mij!”

En hoe!  Marcel startte zijn loopbaan bij orthopedagogisch behandelcentrum Groot Emaus Ermelo, waar hij zijn mbo- en hbo-diploma SPHW haalde en ongeveer dertien jaar bleef. Een carrière als voogd bij William Schrikker, jeugdbeschermer en jeugdconsulent volgde. Vervolgens coachte hij bij William Schrikker negen maanden lang twee trainees en werkte hij als praktijkleider bij het jeugdexpertteam van de gemeente Leeuwarden. Dit om uiteindelijk via Swung te landen als jeugdconsulent bij de gemeente Veendam.

Marcel ter Wal

Kansen.

Door zijn jarenlange ervaring in de jeugdzorg, ziet Marcel waar het misgaat. Maar naast pijnpunten ziet de jeugdzorgprofessional ook kansen voor een movement in gemeenten. “Stel een team samen dat gespecialiseerd is in de complexere casuïstiek in gezinnen en daarnaast een team dat zich bezighoudt met lichtere casuïstiek en het schrijven van beschikkingen”, licht hij toe. “Daarnaast is een goede samenwerking met huisartsen essentieel, zij zijn vaak de grootste verwijzers naar de jeugdzorg.”

Marcel hoopt ooit bij een kleinere gemeente terecht te komen, waar hij de vrijheid krijg om te zeggen: ‘Dit is hoe we het gaan aanpakken.’ “Ik zou daar willen werken met een paar goede medewerkers en misschien met een paar trainees. En dan gewoon tegen de manager zeggen: ‘Als je écht succes wilt hebben, moet je het anders aanpakken dan andere gemeenten’.”

Kleinere caseload.

Marcel ziet ook kansen voor de meldcode. “Ik geloof er sterk in dat als je consulenten hebt die écht willen investeren in gezinnen en niet meteen opschalen, een hoop ellende bespaard wordt. Als consulenten meer tijd krijgen in gezinnen, kan veel aan de voorkant worden afgehandeld”, vindt hij. “Een kleinere caseload is dan wel belangrijk. En als er meer nodig is, neemt het expertiseteam complexe casuïstiek het over.”

En dat er expertise in de jeugdzorg is, is duidelijk voor Marcel. “Sommige consulenten en gezinsvoogden durven buiten de lijntjes te kleuren en treden buiten de geijkte paden. Deze vrijgevochten professionals zie ik graag verzameld in één team. Laat hen maar als voorbeeld voor andere jeugdzorgwerkers gelden!”

Marcel denkt in kansen en ziet in Swung een goede sparringpartner. “Ik krijg hier vrijheid en er wordt naar me geluisterd. Als ik bijvoorbeeld een opdracht doe waar ik voor mezelf niet langer een rol van toegevoegde waarde zie, is dit altijd bespreekbaar en denkt Swung met mij mee. Dat is tof!”

Marcel had een goed eerste gesprek met Swung-oprichter Bas Kingma. Marcel: “Ik weet echt wel dat ik de jeugdzorg niet volledig kan veranderen, maar er is wel iemand die naar me luistert en snapt dat verandering nodig is. Swung begrijpt dat ik tegen dingen aan schop en staat achter me.”

Marcel beseft dat ook hij blinde vlekken heeft. Hij neemt daarom deel aan het ‘Youve got the power programma’. “Daar ben ik heel benieuwd naar. Hoe gaat Swung dit aanpakken? Wat zijn mijn blinde vlekken en welke invloed hebben deze op mijn werk? En ben ik wel te coachen? Ik ben best eigengereid. Maar ik ben ook 56 jaar oud en ja, dan ontstaan er patronen. Daarom heb ik ook ‘ja’ gezegd tegen dit programma, ik ben nieuwsgierig!”

vacature jeugdzorg

Marcel (links) tijdens het event ‘Alles is mogelijk’

Meer Swung.

Wil jij ook het verschil maken in de jeugdzorg? Ontdek ons Veranderprogramma of bekijk onze vacatures!

Relevante artikelen.

Cases, nieuws, events & podcasts!