Als mentor ontwikkel je jezelf en help je anderen bij hun groei. Maak kennis met Michelle Ruigrok van der Werve (38). Een doorgewinterde coach en één van de trainers van het Mentorprogramma. In dit innovatieve programma worden geroutineerde zorgprofessionals opgeleid tot mentor voor minder ervaren jeugdzorgwerkers.

Elke jeugdzorgwerker heeft soms behoefte aan een sparringpartner. Iemand met flink wat ervaring, die een luisterend oor biedt. Iemand die je vertelt dat je vanuit je idealen mag werken. Die ervaren speler achterin die jou rugdekking geeft. Altijd. Dit geldt voor ervaren krachten, maar meer nog voor startende professionals. De praktijk leert dat er weinig tijd is voor deze ondersteuning. En dit terwijl het heel belangrijk is voor de ontwikkeling van jeugdzorgwerkers.

Bij Swung staat de mens centraal. Daarom hebben we het Mentorprogramma in het leven geroepen. Dit doen we samen met coachingsplatform Givvted. Tijdens een twaalf maanden durend traject worden ervaren jeugdzorgprofessionals opgeleid tot mentor. Een van de trainers van deze mentoren is Michelle, die door anderen als een fijne, vriendelijke coach wordt omschreven. Iemand die gemakkelijk verbinding maakt, die de juiste vragen stelt en bij wie startende jeugdzorgwerkers zich veilig voelen.

Ervaren en veelzijdig.

Met een studie toegepaste psychologie, twee coachopleidingen en een opleiding tot holistisch therapeut is Michelle een ervaren en veelzijdige professional. “Ik ben daarom werkzaam als coach bij Givvted. In die hoedanigheid train ik aankomende mentoren. Daarnaast heb ik werkervaring als docent aan de hbo-opleiding Human Resource Management, waar ik lesgeef aan studenten, maar ook werkzaam ben als studiecoach en mentor”, begint Michelle. “Ook heb ik ervaring binnen mijn praktijk – Primavera Coaching – van waaruit ik verschillende holistische trajecten begeleid én ben ik coach van startende jeugdzorgprofessionals in het You’ve Got the Power Programma van Swung. Mijn studies en werkervaring helpen me enorm in mijn werk en ik voeg altijd elementen van de opleidingen toe. Voor mij is het hierbij belangrijk om intuïtief te werken. Hierdoor is elk traject anders dan het vorige.”

Groei.

Het hart van Michelle brandt voor de jeugdzorg en toen ze via Givvted in contact kwam met Swung, wist ze dat ze hier het verschil kan maken. “Ik coach momenteel al startende professionals van Swung en binnenkort start ik met het opleiden van mentoren”, licht ze toe. “Ik train als het ware de trainers.”

Elke trainer gooit een eigen sausje over het programma heen. Michelle: “Ik zie mezelf als intuïtief coach en werk holistisch. Ik onderzoek graag met de aankomende mentor waar zijn of haar eigen gedrag en weerstand vandaan komen én het effect daarvan op het dagelijks leven. Ik trek het programma daarmee breder dan werk. Je neemt je persoonlijkheid altijd met je mee.”

Meer Swung.

Wil jij blijven groeien als jeugdprofessional? Ontdek ons mentorprogramma en ervaar de kracht van begeleiding of bekijk onze vacatures!

Theorie en praktijk.

Het Mentorprogramma combineert theoretische kennis met praktijkervaring, coaching en een persoonlijk mentorplan. Michelle: “Het traject bestaat uit verschillende fases en start met een Talent Management Analyse (TMA). Hierin krijgen deelnemers antwoord op vragen als: ‘wat zijn mijn drijfveren?’, ‘waar liggen mijn talenten?’ en ‘welke van deze talenten wil ik verder ontplooien?’. Zo krijgen zij meer inzicht in zichzelf, hun kwaliteiten en hun leerpunten.”

Ze vervolgt: “Tijdens de tweede fase wordt ingezoomd op wie zij zijn als mentor. Dit gebeurt in combinatie met theoretische kennis. De derde fase draait om groeiend impact maken. De startende mentor reflecteert op het eigen handelen en de eigen ervaringen.” Michelle vindt het heel waardevol te ontdekken welke blokkades er zijn en hoe deze zich verhouden tot de TMA. “Het is een puzzel”, vertelt ze hierover. “Heel tof! En aan het einde van deze fase kun je de waardevolle rol van mentor voor minder ervaren professionals op je nemen.”

Toolbox.

Michelle is erg enthousiast over het Mentorprogramma. “Het geeft ervaren jeugdzorgprofessionals de kans zichzelf beter te kennen, zich te ontwikkelen én een ander daarbij te helpen. Zo ben je op twee niveaus hard aan het werk aan iets moois. En voor mij als trainer geldt: ik leer elke dag van de mensen die ik begeleid. Zo wordt ook mijn toolbox steeds voller.”

Ik wil
meedoen.

Wil jij als mentor anderen leren
begeleiden in de jeugdzorg?

Vul dan het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Let op: om deel te nemen aan het Mentorprogramma moet je SKJ-geregistreerd zijn en ruime ervaring hebben in de jeugdzorg.

Relevante artikelen.

Cases, nieuws, events & podcasts!