Actueel    >    Nieuws

Aafke: Jeugdbeschermer, cliëntondersteuner én mantelzorgmakelaar

4 april 2022

Jeugdbeschermer-jeugdzorg

Werken waar je kracht ligt

Swung focust op werknemers die vol in hun kracht staan en werken vanuit een positieve energie. Waar krijg jij positieve energie van?
Als je doet waar je kracht ligt en wat je leuk vindt. Ik heb veel mensen meegemaakt gedurende mijn loopbaan die, hoewel ze ontevreden zijn over hun werk, toch blijven, vanwege een vast contract of iets dergelijks. Dat werkt niet. Het is voor iedereen goed om te doen waar je goed in bent en wat bij je past.

Waar haal je in je vrije tijd energie uit?
Tijd met mijn gezin, uiteten, naar de sauna, een wijntje drinken met vriendinnen, met familie naar de dierentuin en leuke uitjes doen.

Hoe zou iemand uit je persoonlijke omgeving je omschrijven?
Positief, rustig, maar ook daadkrachtig. Ik blijf alert op wat ik leuk vind en waar ik energie van krijg. Als iets me niet bevalt ben ik niet bang om een nieuwe stap te zetten.

Welke eigenschap maakt jou perfect voor jouw werk als Jeugdbeschermer?
Ik ben rustig en ik kan een luisterend oor zijn. Ook betrouwbaarheid weegt zwaar: als Jeugdbeschermer is het heel belangrijk dat je zegt wat je doet en doet wat je zegt. Het is niet niks dat er iemand in je leven meekijkt omdat dat van de rechter moet. Dan is het fijn dat dat een betrouwbaar iemand is.

Wat betekent het voor jou om je leven in balans te hebben?
Een goede werk-privébalans. Daarnaast vind ik gezondheid belangrijk en hecht ik er waarde aan om mezelf te blijven ontwikkelen en uitdagen, zowel op werk- als privégebied. Als je je ontwikkelt op privévlak neem je dat ook mee in je werk en andersom. Het gaat hand in hand.

Jeugdbeschermer-jeugdzorg

Ervaring en afwisseling

Kun je iets vertellen over je loopbaan?
Ik ben begonnen als sociaal-juridisch dienstverlener. Toen kreeg ik de kans om als SJD’er intern te solliciteren bij de forensische kliniek. Vervolgens werd mijn functie wegbezuinigd en kreeg ik de kans om de opleiding SPH gaan doen. Na mijn opleiding ben ik gaan werken als sociotherapeut/regie-agoog, op een groep met mensen met psychotische kwetsbaarheid die een delict hadden gepleegd. Doordat ik toen 24/7 bij ze was heb ik veel geleerd. Na een tijdje wilde ik iets anders dan het gedwongen kader en ben ik ambulant gaan werken bij Factor 5. Daar ben ik doorgestroomd als trajectcoördinator maar na 3 jaar wilde ik meer uitdaging en meer contact met mensen. Dat maakte dat ik koos voor de opleiding tot mantelzorgmakelaar. Sinds de zomervakantie ben ik op freelance basis als cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar aan de slag. In die tijd kreeg ik een bericht van Swung, waarbij de vraag kwam of ik nog openstond voor ambulant werken binnen gezinnen. Ik vond wat vastigheid ernaast wel fijn, maar ik niet voor niks uit de zorgverlening met gezinnen gestapt. Tijdens het gesprek met Swung hebben we besproken wat ik van de functie Jeugdbeschermer zou vinden. Eerst keek ik tegen het gedwongen kader op, maar vanwege de regierol van de functie Jeugdbeschermer, ik regel dat mensen de juiste hulp krijgen, werd het toch interessant. Ik ben op gesprek gegaan en ik kon twee weken later beginnen. Nu doe ik het gecombineerd: cliëntondersteuning, mantelzorgmakelaar en Jeugdbeschermer. Dat vind ik wel een mooie afwisseling van het werk.

Zijn er belangrijke keerpunten of momenten in je leven die iets hebben bijgedragen aan je toekomst gerelateerde keuzes?
Tijdens de SPH kwam ik erachter wat ik echt belangrijk vind. Daar ontwikkelde ik mijn sociale kant meer, terwijl SJD wat zakelijker is. Ik ging zien waarom ik dingen deed zoals ik ze deed. Dat was heel goed voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Het werk binnen het gedwongen kader paste daar niet zo goed meer bij, hoewel ik dat nu, hetzij in een andere vorm, toch weer ben gaan opzoeken. Het worden van zzp’er was ook een sprong in het diepe. De ervaring dat dat goed ging maakt dat een waardevolle succeservaring. Ten slotte ben ik bezig geweest met een jaarprogramma van Michael Pilarczyk, ‘Leef je mooiste leven’. Het gaat over wat je belangrijk vindt en waar je naartoe wil.

Met welke doelen begon je deze uitdaging?
Ik wilde kijken of het werk als Jeugdbeschermer bij me paste en wat ik ervan kon leren. Een ander, hoger doel was en is nog steeds, van betekenis kunnen zijn en door mijn ondersteuning mensen een stapje verder helpen zodat ze het uiteindelijk zelf kunnen. Ik wil erop toezien dat de zorg goed geregeld is en dat ondertoezichtstelling uiteindelijk niet meer nodig is, omdat de ouders of kinderen de juiste hulp hebben gekregen en ook het nut ervan inzien, zodat ze vrijwillig hulp gaan accepteren.

Verantwoordelijkheidsgevoel

Wat vind je van de jeugdzorg?
Als Jeugdbeschermer ervaar ik een groot tekort aan collega-jeugdbeschermers. Daardoor moet ik als gedetacheerde veel kortstondige brandjes blussen. Natuurlijk hebben we liever dat er langdurig iemand in het gezin betrokken is dan dat er steeds een nieuw iemand invliegt. Ook de bureaucratie is lastig: je moet als hulpverlener heel veel dingen overleggen met de gedragswetenschapper. Ik vraag me af of dat allemaal nodig is. Ik zou wel vrijer willen zijn in beslissingen. Ik begrijp dat je mensen ook niet te veel moet vrijlaten, maar er mag daarin wel meer maatwerk plaatsvinden.

Als je een wens mocht doen met met betrekking tot de jeugdzorg, wat zou je wensen?
Tien collega’s erbij. Sinds ik er ben, zijn er zes mensen weg en vier nieuwe bijgekomen. Dat lost het tekort niet op.

Heeft dat tekort invloed op hoe jij je werk doet?
Voor mijn collega’s betekent dat extra druk. Tijdens een telefoondienst spreek je alle mensen die op de wachtlijst staan en dat geeft veel verantwoordelijkheidsgevoel. Ook als individu heb ik het gevoel dat ik daar wel moet blijven omdat er al zoveel mensen weggaan. Ik denk dat meer mensen dat hebben: ze willen wel iets anders maar dat heeft dan gevolgen voor kinderen die dan geen voogd meer hebben. Dat gaat heel ver.

Ambities, de reis en de bestemming

Waar word jij nu echt gelukkig van?
Ik word gelukkig van liefde. Als je dat vertaalt naar mijn werk: liefde voor het vak. Ik word ook blij van de geluksmomentjes zien op een dag: de mooie, bijzondere dingen.

Wat is jouw passie als je denkt aan je werk?
Mezelf overbodig proberen te maken. Door mijn kennis en kunde help ik mensen een stapje op weg zodat ze niet afhankelijk van mij worden, maar het zelf leren.

Welke idealen streef je na?
Eerlijkheid, vertrouwen en dat mensen op je kunnen rekenen als het nodig is.
Wat brengt jou de uitdaging die je in je werk nodig hebt?
In mijn werk als Jeugdbeschermer moet ik in contact zien te blijven met mensen die eigenlijk niet op me zitten te wachten. Als dat lukt, geeft dat extra voldoening.

Verdieping en kennis

Wat zou je nog graag willen leren in de toekomst?
Als Jeugdbeschermer wil ik nog meer uitdiepen wat het vak inhoudt en zien wat er nog meer mogelijk is. Voor mezelf wil ik nieuwe inzichten ontwikkelen en meer tools aanleren om van invloed te kunnen zijn voor anderen. Ik wil technieken en kennis opdoen met betrekking tot bepaalde doelgroepen. Als cliëntondersteuner werk ik nu vooral voor verstandelijk beperkten en de GGZ, daar heb ik veel kennis van, maar er bestaan ook meer somatische zorgprofielen waar ik me graag in zou willen verdiepen.

Wat zijn je ambities voor de toekomst?
Ik wil in de toekomst een training opzetten over de Wlz: de Wet langdurige zorg, om mijn kennis daarover te verspreiden. Ik weet nog niet of dat op professionals, burgers of cliënten gericht moet zijn maar ik vind het belangrijk dat er meer kennis over komt. Men weet bijvoorbeeld niet wanneer de zorg precies onder de Wet langdurige zorg valt. De grenzen zijn te vaag. Er is ook geen centraal punt waar die informatie behapbaar gebundeld is.

Grenzen en energie

Wat haal je uit Swung?
Ik vind de visie heel mooi. Swung kijkt echt naar wat ik als professional wil en niet alleen maar naar waar veel vraag naar is. Door hen ben ik ook bij de functie Jeugdbeschermer gekomen. Het is een mooie aanvulling op mijn andere werkzaamheden.

Hoe onderscheidt Swung zich van een aanstelling zonder Swung?
Swung kijkt met je mee of je nog op de goede plek zit en of het je nog bevalt. Bij JB Noord kijken ze op dat vlak ook met me mee, maar dat is geen onafhankelijke partij. Daarom is het fijn dat er een andere partij meekijkt naar je welzijn en naar wat je wil bereiken in de nabije toekomst. Ook is Swung persoonlijk en betrokken: je kan ze altijd bellen of een berichtje sturen, ook al ben je zzp’er.

Heb jij een advies aan startende Jeugdbeschermers?
Bewaak je eigen grenzen want er is heel veel te doen. Als je wilt kan je elke dag aan het werk. Wees daarnaast niet bang om dingen te vragen als je iets nog niet weet: maak gebruik van de mensen met ervaring om je heen.

Hoe breng jij de Swung erin op je werkplek?
Ik zorg dat ik met voldoende energie en de juiste mindset aan het werk kan, door af en toe even een rondje te lopen en even afstand nemen van mijn werk. Ook rust pakken en tijd nemen voor koffie of iets dergelijks is belangrijk. Even geen werk, zodat je daarna productief kan zijn.

Jeugdbeschermer-Jeugdzorg

Relevante artikelen.

Cases, nieuws, events & podcasts!

Je ambities op scherp.

Je hebt je doelen helder voor ogen. Je weet waar je heen wil en wat er voor nodig is om daar te komen. Die uitdaging, dat is je drive. Daar krijg je energie van.