Actueel    >    Nieuws

Coaching voor jeugdzorgprofessionals

Coaching voor jeugdzorgprofessionals

1 juli 2024

coaching in de jeugdzorg

Introductie door Bas Kingma.

Jeugdzorgprofessionals verdienen meer steun en ontwikkelingsmogelijkheden. Daarom introduceer ik met trots het ‘You’ve got the Power’ coachingsprogramma, speciaal ontwikkeld voor mensen die werkzaam zijn bij Swung, maar ook beschikbaar voor jeugdzorgprofessionals die niet bij Swung werken.

Als directeur en eigenaar van Swung zet ik me in voor een fundamentele verandering binnen de jeugdzorg. Mijn missie begon in januari 2019, met als doel ervoor te zorgen dat professionals met plezier en energie werken. Al snel werd duidelijk dat dit alleen mogelijk is door te focussen op de behoeften van de mensen die dagelijks met jongeren en gezinnen werken.

De noodzaak van coaching.

Uit talloze gesprekken met jeugdzorgprofessionals, experts en werkgevers kwam een zorgwekkend beeld naar voren: een significant gebrek aan ontwikkelingsmogelijkheden en steun voor persoonlijke groei. Dit resulteert in overbelasting en een hoge uitstroom van professionals in het sociaal domein.

Belangrijke data.

 • Ontwikkelingsmogelijkheden: Ongeveer 25% van de jeugdzorgprofessionals verlaat de sector vanwege een gebrek aan ontwikkelingsmogelijkheden.
 • Overbelasting: Circa 30% van de professionals verlaat de sector als gevolg van overbelasting.
 • Uitstroom op lange termijn: Binnen een periode van vijf jaar verlaat meer dan 50% van de professionals in de jeugdzorg de sector.

Onze missie en aanpak.

Bij Swung streven wij ernaar een werkomgeving te creëren waar elke professional zich energiek en gewaardeerd voelt en werkt vanuit idealisme. Ons coachingsprogramma ondersteunt deze missie door belangrijke hulpmiddelen en steun te bieden voor zowel persoonlijke als professionele groei.

Mijn ervaring met coaching.

Mijn persoonlijke ervaring met coaching heeft me doen inzien hoe krachtig en noodzakelijk goede begeleiding kan zijn. Jarenlang werkte ik als commercieel directeur bij een grote uitzendorganisatie. Het was een prachtige maar veeleisende functie, zeker in combinatie met een jong gezin. Lange dagen, veel onderweg zijn en voortdurende druk zorgden ervoor dat ik steeds harder werkte om alles in balans te houden. Totdat mijn lichaam aangaf dat het genoeg was. Een veel te hoge bloeddruk leidde tot enkele nachten in het ziekenhuis, een duidelijke wake-up call.

Na mijn ziekenhuisopname was het moeilijk om oude patronen te doorbreken. Daarom besloot ik een coach in te schakelen. Samen met mijn coach maakte ik een plan om meer tijd en energie te besteden aan mijn werk- en levensambities. Het coachingstraject was life changing. Het heeft me geholpen bij het maken van bewuste keuzes en het stellen van grenzen, iets waar ik nog dagelijks de vruchten van pluk.

Door deze ervaringen ben ik overtuigd geraakt van het belang van coaching, vooral voor de professionals in de jeugdzorg die dagelijks met complexe en emotioneel veeleisende situaties te maken hebben.

Overbelasting en uitstroom in de jeugdzorg.

De jeugdzorgsector staat bekend om zijn hoge werkdruk en emotioneel belastende omstandigheden. Veel professionals ervaren een gebrek aan ondersteuning en ontwikkelingsmogelijkheden, wat leidt tot hoge uitvalpercentages. Dit is niet alleen een probleem voor de individuele werknemers, maar heeft ook gevolgen voor de kwaliteit van de zorg die jongeren en gezinnen ontvangen.

Bij Swung willen we deze trend doorbreken door te investeren in de persoonlijke en professionele groei van onze medewerkers. Het coachingsprogramma is een belangrijke stap in deze richting. Het biedt jeugdzorgprofessionals de tools en ondersteuning die ze nodig hebben om hun werk met meer plezier en energie te kunnen doen, en om langdurig in de sector te blijven werken.

Zo zetten we een stap richting een duurzamere, gezondere en effectievere jeugdzorgsector. Door te investeren in de mensen die dagelijks het verschil maken, hopen we een positieve impact te hebben op de hele sector. Meer weten over het coachingsprogramma? Druk op onderstaande knop!

Je contactpersoon

Janneke Rinsma.

Recruitment & HR Consultant

Heb je vragen of interesse? Neem dan contact op. Of vul het formulier in dan mail, app of bel ik jou.

Deel deze pagina

Ja, ik wil in mezelf investeren!

Neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken.


  Relevante artikelen.

  Cases, nieuws, events & podcasts!

  Je ambities op scherp.

  Je hebt je doelen helder voor ogen. Je weet waar je heen wil en wat er voor nodig is om daar te komen. Die uitdaging, dat is je drive. Daar krijg je energie van.