Actueel    >    Nieuws

Wat verdient een leraar basisonderwijs in 2024?

20 maart 2024

Wat verdient een leraar basisonderwijs?

Het is al een aantal jaren een groot probleem: het lerarentekort. Onderwijsminister Dennis Wiersma zei dat het gaat om een tekort van 9.100 leerkrachten op 100.000 banen. Dat is enorm veel. Minister Wiersma stelde dat hij dit probleem wil aanpakken door een flinke hoeveelheid geld vrij te maken voor het onderwijs. Zo wil hij met 3.3 miljard euro het weer aantrekkelijk maken om in het onderwijs te werken. Een deel van dit bedrag is om het salaris van de leerkracht basisonderwijs gelijk te trekken met die van het voortgezet onderwijs. Ondanks dat dit al veel eerder had moeten gebeuren, is het te hopen dat deze maatregel kan bijdragen aan het oplossen van het lerarentekort. Want het is toch juist zo’n mooi beroep? Tijd dat dit weer aantrekkelijk gemaakt wordt. In deze blog wordt daarom gekeken naar: wat verdient een leerkracht basisonderwijs precies?

Wat verdient een startende leerkracht?

Om deze vraag te beantwoorden moet je kijken naar de salarisschaal leerkracht basisonderwijs. Stel, je hebt net de opleiding Leraar Basisonderwijs (pabo) doorlopen en gaat beginnen met lesgeven in het primair onderwijs. In de CAO leerkracht basisonderwijs staat dat een leerkracht in het basisonderwijs ingeschaald wordt in ‘LB’. In elke salarisschaal zijn twaalf treden. Als startende leerkracht basisonderwijs begin je in de eerste trede. Je verdient dan een bruto bedrag van €3.301 per maand. Hierbij wordt uitgegaan van een fulltime werkweek van 40 uur. Dit houdt dus in dat het uurloon van een startend leerkracht basisonderwijs neerkomt op een bedrag van €18,97. De totale beloning (inclusief vakantiegeld, eindejaarsuitkering en toelagen die elke leraar krijgt) in deze trede is een bruto bedrag van €3.850 per maand. Bij goed functioneren stijgt het maandsalaris ieder jaar met één trede.

Wat verdient een leraar?

De schaal van het salaris leerkracht basisonderwijs is dus verdeeld in treden en loopt op aan de hand van hoe lang iemand aan het werk is. Om een beter beeld te schetsen hier nog een paar voorbeelden van het loon leerkracht basisonderwijs:

Tien jaar aan het werk

  • Leerkracht salaris: €4.534 afgerond bruto per maand
  • Uurloon leerkracht basisonderwijs: €26,06
  • Totale beloning (inclusief vakantiegeld, toelagen, eindejaarsuitkering e.d.): €5.280 bruto per maand

Twaalf jaar aan het werk

  • Leerkracht salaris: €5.030 afgerond bruto per maand
  • Uurloon leerkracht basisonderwijs: €28,91
  • Totale beloning (inclusief vakantiegeld, toelagen, eindejaarsuitkering e.d.): €5.990 bruto per maand

Bovenstaande voorbeelden gelden voor iemand die rechtstreeks van de opleiding leerkracht basisonderwijs (pabo) komt. Voor zij-instromers, mensen die vanuit een ander beroep zich laten omscholen tot leraar, geldt dat zij mogelijk in een hogere schaal of hogere trede beginnen. Volgens de Rijksoverheid kunnen zij-instromers dit zelf overleggen met hun werkgever.

Wanneer zit een leerkracht in welke schaal?

Op hun website schrijft de Rijksoverheid dat de taken van een leraar bepalen of hij of zij in schaal LB, LC, LD of zelfs LE valt. Eerder was al te lezen dat een startende leerkracht over het algemeen in schaal LB start. Om de overstap naar salarisschaal LC te maken heeft een leerkracht een extra specialisatie nodig. Deze extra specialisatie is bijvoorbeeld voor rekenen, taal of zorg. Intern begeleiders vallen ook in schaal LC. Net als leraren in het speciaal onderwijs. In schaal LD heb je als leerkracht verantwoordelijkheden buiten de school. Hierbij kan gedacht worden aan onderwijsontwikkeling op de lange termijn. LE komt in de praktijk niet vaak voor. Nog wel een kleine kanttekening bij deze werkzaamheden: dit wordt vaak per school bepaald. Hoe snel iemand doorgroeit ligt dus ook aan de school waar die persoon werkzaam is. Wanneer je directeur in het basisonderwijs wilt worden heb je te maken met een andere tabel met andere salarisschalen en treden. Ook als leraarondersteuner heb je te maken met een andere tabel.

Ben jij leerkracht basisonderwijs en ben jij klaar om de stap naar een volgende schaal te maken? Meld je aan voor de Fundamentals Onderwijs! In dit programma krijg jij als onderwijsprofessional de begeleiding die nodig is om jouw ambities waar te maken. Zo kun je bijvoorbeeld de opleiding intern begeleider of een cursus hoogbegaafdheid volgen. Uiteraard zijn dit niet de enige opties die wij jou bieden om door te groeien binnen het onderwijs. Op de pagina van de Fundamentals Onderwijs vind je alle informatie.

De Swung er in!

Nu is het duidelijk wat een leerkracht in het basisonderwijs verdient en hoe de salarisschaal basisonderwijs werkt. Op dit moment is de regering stappen aan het nemen om het vak van leerkracht basisonderwijs aantrekkelijker te maken. Dit is een mooi begin voor de oplossing van het lerarentekort. Toch vinden een hoop mensen dat er meer moet veranderen om het aantrekkelijker te maken om leerkracht te worden. Dat vinden we ook bij Swung. Wij vinden dat leerkrachten meer verdienen. Volgens ons moeten leerkrachten meer tijd krijgen om met het kind bezig te zijn in plaats van met randzaken. Wij vinden dat de overheid zelf met alle regels en processen de boel op slot heeft gezet in het onderwijs. Swung wil een verandering inzetten zodat de leerkrachten weer in hun kracht kunnen gaan staan. Wij willen dat de leerkrachten weer aan het werk kunnen met meer aandacht voor de mens dan voor de processen. Zo zorg je voor gelukkige leerkrachten die kunnen focussen op wat belangrijk is. De Swung moet erin!

Relevante artikelen.

Cases, nieuws, events & podcasts!

Je ambities op scherp.

Je hebt je doelen helder voor ogen. Je weet waar je heen wil en wat er voor nodig is om daar te komen. Die uitdaging, dat is je drive. Daar krijg je energie van.