Actueel    >    Nieuws

Lia is een betrokken Gedragswetenschapper

31 mei 2022

gedragswetenschapper-lia-jeugdzorg

Fit en blij

Swung focust op gelukkige werknemers die vol in hun kracht staan en werken vanuit een positieve energie. Welke betekenis heeft positieve energie voor jou?
Positieve energie betekent voor mij dat ik energie krijg van wat ik doe: dat mijn werkzaamheden mij niet leegzuigen maar dat ze me fitter en blijer laten voelen. Zin hebben om er tegenaan te gaan en een algemeen positief welbevinden.

Hoe zou iemand uit jouw persoonlijke omgeving jou omschrijven?
Doorzetter, daadkrachtig, energiek, proactief, loyaal en flexibel.

Zie je jezelf ook zo?
Ja, al schuilt in het proactief en energiek zijn ook het gevaar dat ik soms te veel wil doen. Ik wil me altijd voor 200 procent inzetten. Voor mijn werk, maar ook voor mijn gezin en voor mijn sport. Ook ben ik altijd wel betrokken en ben ik vaak bezig met het regelen van dingen.

Welke karaktereigenschap maakt jou perfect voor je werk als gedragswetenschapper?
Perfect weet ik niet hoor! Maar in de context waar ik nu werk, het ambulante veld, is het wel waardevol dat ik flexibel, kritisch en empathisch ben: als gedragswetenschapper moet je in de huid van ouders kunnen kruipen. Zit maar eens 24 uur per dag in een moeilijke opvoedingssituatie, dat vraagt wel wat van je, vooral als het kinderen zijn die extra veel van je aandacht vragen. Je moet je kunnen inleven in de situatie, maar tegelijkertijd moet je ook niet bang zijn om direct en transparant te zijn naar opvoeders toe over dingen die je ziet. Geen zaken achterhouden maar communiceren met respect voor wat mensen meebrengen. Mensen vragen niet voor niets hulp, daar is heel wat voor nodig en dat moet je serieus nemen.

Wat betekent het voor jou om je leven in balans te hebben?
Dat werk en privé goed op elkaar zijn afgestemd: ik ben niet alleen met werk bezig maar ik heb ook ruimte voor mijn privéleven. Als ik thuis ben, wil ik ook echt aanwezig zijn voor mijn partner en beschikbaar zijn voor bijvoorbeeld spelletjes met mijn zoon. Sociale contacten onderhouden en sporten vind ik ook belangrijk, ook al schiet dat er wel eens bij in. En af en toe even lekker op de bank hangen vind ik ook fijn.

Waar haal je in je vrije tijd energie uit?
Ik heb dit weekend gewandeld, dat kost energie maar het geeft me ook nieuwe energie. Dan ben ik compleet even van mijn werk weggeweest, maar ik heb niet veel tijd voor mezelf gehad. Van lekker thuis mijn eigen ding doen krijg ik ook energie.

gedragswetenschapper-lia-jeugdzorg

Vlieguren

Kun je iets vertellen over je loopbaan?
Ik heb eerst met asielzoekers gewerkt. Daarna heb ik heel lang in het welzijnswerk gezeten, dat wordt in hulpverleningstermen het voorliggend veld genoemd. Dat was o.a. in het jongerenwerk en bestond uit het opzoeken van jongeren op straat of in buurthuizen. Ook heb ik opbouwwerk gedaan, onder andere in de armste wijk van Nederland. Dan is niet één persoon, maar de wijk je cliënt. Je doel is dan het verbeteren van de leefbaarheid van de wijk. Dat doe je samen met bewoners, die je daarvoor wel moet kennen. Je helpt ze om de wijk te verbeteren. Kortom: mensen mobiliseren om zich in te zetten. Ik heb tevens projectmanagement gedaan en ik ben teamleider geweest, ook van het jongerenwerk.

In het welzijnswerk heb ik ten slotte Jimmy’s opgezet: een plek voor en door jongeren waar ze zichzelf mogen zijn vanuit een positieve en motiverende inslag: niet vanuit de problemen maar vanuit wie je bent en wat je graag wil worden: waar word jij blij van? Dat heb ik bijna vijf jaar gedaan, waarin ik een stevig draagvlak voor Jimmy’s heb opgebouwd in de gemeente. Toen kwam ik in contact met een collega die gedragswetenschapper was bij het wijkteam. Dat vond ik heel interessant. Ik heb ooit ook pedagogische wetenschappen gestudeerd. Zo ben ik gedragswetenschapper geworden. Eerst bij het gebiedsteam in Smallingerland, later in Harlingen, en ten slotte ben ik via Swung bij Cosis terechtgekomen. Daarnaast geef ik supervisie aan HBO-geschoolden, aan zowel studenten als casemanagers bij gemeenten. Begeleide intervisie geef ik ook, bijvoorbeeld voor de SKJ-registratie.

Met welke doelen begon je deze uitdaging als gedragswetenschapper?
Ik werk nu tweeënhalf jaar als gedragswetenschapper: eerst anderhalf jaar in gebiedsteams en nu een jaar bij Cosis. Mijn doel was om voor mezelf meer body te geven aan de inhoud van het vak, echt vlieguren maken. Daar ben ik ook heel hard mee bezig. Omdat ik bij Cosis ook allemaal collega-gedragswetenschappers heb waaraan ik mij kan spiegelen, is mijn insteek om langer bij Cosis te blijven. Door het contact met collega’s word ik echt gevoed en kan ik meer nadruk leggen op de inhoud van het vak. In de wijkteams ben je vaak meer individueel aan het werk, ook al bestaat er wel een intervisiegroepje met gedragswetenschappers. Hoe langer ik bezig ben als gedragswetenschapper, hoe meer ik denk dat ik te leren heb. Ik kan nog wel even vooruit! Zo ben ik op dit moment een diagnostische aantekening aan het volgen op de universiteit. Daar kan ik heelveel energie in kwijt.

Wat zijn je ambities voor de toekomst?
Op dit moment ambieer ik de functie gedragswetenschapper in combinatie met het uitvoeren van supervisie, dat speelt nu nog een kleine rol. Misschien wil ik de post-master orthopedagoog generalist nog volgen, maar dat vraagt ook weer studie. Eerst maar eens de diagnostische aantekening halen, van daaruit kan ik weer nieuwe afwegingen maken. Ik wil in de ambulante tak blijven om te voorkomen dat problemen verergeren en zo snel mogelijk opvoedingssituaties te normaliseren: ik kan daar al best veel in betekenen maar ik zou daar ook nog wel meer kennis over willen vergaren. Nu heb ik als supervisor veel tools en kennis om te gebruiken, dat wil ik ook bereiken als gedragswetenschapper. Dat heeft tijd nodig.

Teamgericht

Heb je een advies aan startende mensen in de jeugdzorg?
Neem je ruimte om het vak te mogen leren, ook al voel je die niet altijd. Terecht, want je wordt soms echt voor de leeuwen gegooid. Organiseer je eigen feedback of supervisie zodat je daarin je verhaal kwijt kan. Ik zou het ook mooi vinden als startende gedragswetenschappers worden gekoppeld aan ervaren hulpverleners in een soort werkbegeleidingssetting.

Hoe is het om bij Swung te werken?
Ik ben blij dat ik Swung ben tegengekomen: dankzij Swung zit ik bij Cosis. Er is veel mogelijk, maar veel dingen zijn anders geregeld dan wanneer je direct bij een organisatie werkt. In de toekomst zou ik bijvoorbeeld samen met Swung kunnen kijken naar andere uitdagingen. Ik maak ook gebruik van WorkLifeDesign (het coachingsprogramma van Swung), dat laat me nadenken over wat ik wil in de toekomst maar als ik iets kwijt moet over het werk, kan dat ook. 

gedragswetenschapper

 Een detacheerder is flexibel: zij kunnen inspelen op vraag en aanbod. De ene detacheerder is de ander ook niet. Swung is kleinschalig, je bent snel met de eigenaar in gesprek. Als er iets is heb je heel snel contact, de lijntjes zijn kort. We hebben pas geleden nog een leuke training met een barbecue gehad. Er is een goede connectie en een fijne sfeer.

Hoe breng jij de Swung erin op je werkplek?
Ik ben teamgericht en probeer lol in het werk te houden. Contact met collega’s vind ik belangrijk. Ik ben over het algemeen opgeruimd en ik blijf niet hangen in negativiteit. Ik focus op een positieve mindset: dat is nodig voor verandering. Dat probeer ik ook in mijn werk met de gezinnen. Ik wil mensen hun eigen passie laten terugvinden. Ouders hun opvoedpassie teruggeven. Mensen over het algemeen weer naar een goede mindset begeleiden en ze bewegen om hun eigen passie weer achterna te gaan.

Relevante artikelen.

Cases, nieuws, events & podcasts!

vacature jeugdzorg

Je ambities op scherp.

Je hebt je doelen helder voor ogen. Je weet waar je heen wil en wat er voor nodig is om daar te komen. Die uitdaging, dat is je drive. Daar krijg je energie van.