Wat is een intern begeleider?
Een intern begeleider (IB’er) is een belangrijke functie binnen het primair onderwijs. De IB’er is verantwoordelijk voor de begeleiding en ondersteuning van leerlingen en leerkrachten op het gebied van onderwijs en gedrag. Het is dan ook een veelzijdige functie die vraagt om de juiste kennis en vaardigheden. Ben je geïnteresseerd in deze functie en wil je weten hoe je intern begeleider kunt worden? In deze blog lees je er alles over.
Intern begeleider opleiding
Post-HBO opleiding Intern Begeleider
Om een intern begeleider te worden zijn er verschillende routes die je kunt volgen. Een veelvoorkomende route is het behalen van een pabo-diploma en het vervolgens behalen van de Post-HBO-opleiding Intern Begeleider. Deze opleiding is gericht op het ontwikkelen van kennis en vaardigheden die je nodig hebt als IB’er.
Tijdens deze opleiding leer je onder andere over het coachen van leerkrachten, het begeleiden van leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften en het analyseren van toetsgegevens. Ook komen onderwerpen als wet- en regelgeving, organisatie en communicatie aan bod.
Master SEN
Daarnaast kan je de master SEN (Special Educational Needs) volgen. Met deze masteropleiding kun je je specialiseren in onderwijsbehoeften van leerlingen en leren hoe je als intern begeleider zorg en begeleiding kunt bieden aan leerlingen met speciale onderwijsbehoeften.
Opleiding orthopedagogiek of psychologie
Ook kun je naast een pabo-diploma kiezen voor een relevante opleiding op het gebied van orthopedagogiek of psychologie, om zo voldoende kennis en vaardigheden te ontwikkelen om de rol van intern begeleider goed te kunnen vervullen.
Verder is het belangrijk om ervaring op te doen in het onderwijs en jezelf te blijven ontwikkelen door middel van bijscholing en trainingen. Een goede start is om contact te zoeken met andere intern begeleiders om meer te weten te komen over het vak en hoe zij hun rol vervullen. Ook kan je een van onze consultants onderwijs bellen.
Taken intern begeleider
Wat doet een intern begeleider? Taken van een intern begeleider:
- Coördineren van de zorg voor leerlingen
- Organiseren van overleggen met leerkrachten en ouders
- Observeren van de ontwikkeling van leerlingen
- Adviserende rol voor de schoolleiding en leerkrachten over verbetering van het onderwijs
- Begeleiden en ondersteunen van leerlingen met leer- en/of gedragsproblemen
- Bewaken van de kwaliteit van het onderwijs en de zorg voor leerlingen
- Samenwerken met het onderwijsteam en externe instanties om ontwikkeling en ondersteuning van leerlingen te optimaliseren.
Werkervaring
Naast een opleiding is werkervaring in het onderwijs van belang als je intern begeleider wilt worden. Het is namelijk belangrijk dat je bekend bent met de dagelijkse gang van zaken op een school en dat je ervaring hebt met het begeleiden van leerlingen en leerkrachten.
Werkervaring kun je opdoen door te werken als leerkracht onderbouw, leerkracht bovenbouw, onderwijsassistent of remedial teacher. Het is belangrijk dat je jezelf tijdens deze functies blijft ontwikkelen en bijscholen.
Competenties intern begeleider
Vaardigheden en eigenschappen van een intern begeleider:
- Goede communicatie- en samenwerkingsvaardigheden met verschillende partijen
- Vermogen om te plannen, organiseren en prioriteiten te stellen voor effectieve coördinatie van zorg en begeleiding
- Empathisch en inlevingsvermogen om de onderwijsbehoeften van leerlingen te begrijpen
- Flexibiliteit en vermogen om om te gaan met veranderingen en onverwachte situaties in het werken met leerlingen en hun onderwijsbehoeften.
Werkomgeving en carrièremogelijkheden voor intern begeleiders.
Als intern begeleider werk je doorgaans op een basisschool, maar het kan ook voorkomen dat je werkt op een middelbare school of in het speciaal onderwijs. De werkomgeving van een intern begeleider kan dus verschillen per school en per onderwijsniveau.
Er zijn verschillende carrièremogelijkheden voor intern begeleiders, afhankelijk van de persoonlijke interesses en ambities. Zo kan een intern begeleider doorgroeien naar een leidinggevende functie, bijvoorbeeld als adjunct-directeur of directeur van een school. Daarnaast is het mogelijk om door te groeien naar een functie als onderwijsadviseur, coach of trainer binnen het onderwijs of bij een externe onderwijsorganisatie.
Ook kan een intern begeleider ervoor kiezen om zich te specialiseren in een bepaald vakgebied, zoals hoogbegaafdheid of gedragsproblematiek, en zich verder te ontwikkelen in dit vakgebied. Het volgen van bijscholingscursussen en trainingen kan hierbij helpen.
Tot slot biedt de functie van intern begeleider ook de mogelijkheid om bij te dragen aan vernieuwingen binnen het onderwijs, zoals het ontwikkelen van nieuwe zorg- en begeleidingsmethoden en het implementeren van nieuwe onderwijsprogramma’s. Al met al biedt de functie van intern begeleider dus verschillende mogelijkheden voor persoonlijke groei en ontwikkeling binnen het onderwijsveld.
Effectieve communicatie en samenwerking met docenten en schoolleiders.
Effectieve communicatie en samenwerking met docenten en schoolleiders zijn essentieel voor een succesvolle uitvoering van de functie van intern begeleider. Als intern begeleider basisschool is het belangrijk om een goede relatie op te bouwen met de verschillende betrokkenen op school, waarbij je open en transparant communiceert over de voortgang en ontwikkeling van de leerlingen. Dit betekent dat je goed luistert naar de zorgen en ideeën van docenten en schoolleiders en hier constructief op reageert.
Verder is het van belang om een gezamenlijk doel voor ogen te hebben en gezamenlijk te werken aan het behalen van dit doel. Dit kan bijvoorbeeld door het opstellen van een individueel handelingsplan voor leerlingen, waarbij je samenwerkt met de betrokken docenten en de schoolleider om het plan uit te voeren en te evalueren. Door effectieve communicatie en samenwerking kun je als interne begeleider basisschool bijdragen aan een positieve sfeer op school en de leerlingen helpen om hun potentieel volledig te benutten.
Het belang van voortdurende professionele ontwikkeling als intern begeleider.
Het belang van voortdurende professionele ontwikkeling als intern begeleider kan niet genoeg benadrukt worden. Het onderwijsveld verandert voortdurend en als intern begeleider is het van belang om op de hoogte te blijven van deze ontwikkelingen en trends.
Door voortdurend te werken aan je professionele ontwikkeling, kun je jezelf blijven uitdagen en verbeteren in je rol als intern begeleider. Dit kan bijvoorbeeld door het volgen van cursussen en opleidingen, het bijwonen van conferenties en het lezen van vakliteratuur.
Ook is het belangrijk om regelmatig te reflecteren op je eigen werk en te evalueren wat wel en niet werkt. Door jezelf voortdurend te blijven ontwikkelen, kun je als intern begeleider bijdragen aan de ontwikkeling van de school en de leerlingen, en zo het verschil maken in het leven van de leerlingen.
Tips voor het vinden van een baan als intern begeleider
• Oriënteer je goed op verschillende scholen en onderwijsniveaus.
• Kijk naar vacatures en zoek contact met andere intern begeleiders voor meer inzicht.
• Presenteer jezelf goed in je sollicitatiebrief en CV en benadruk je vaardigheden en ervaring.
• Gebruik je netwerk, zoals oud-collega’s of kennissen in het onderwijs.
• Blijf jezelf ontwikkelen en bijscholen op het gebied van onderwijs en zorg om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen en trends.
• Ben je op zoek naar afwisseling? Ga aan de slag als interim intern begeleider. Neem contact op met Swung voor de mogelijkheden
Sollicitatietips intern begeleider
• Bereid je goed voor op het sollicitatiegesprek, verdiep je in de school en de uitdagingen waar de school voor staat.
• Laat zien dat je goed kunt samenwerken en communiceren, met voorbeelden uit je werkervaring.
• Formuleer je eigen visie op het vak van intern begeleider en onderbouw deze goed.
• Laat zien dat je goed kunt omgaan met verschillende soorten leerlingen, van leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften tot leerlingen met gedragsproblematiek.
Voor- en nadelen van het werken als intern begeleider.
Het werken als intern begeleider brengt zowel voor- als nadelen met zich mee.
Voordelen intern begeleider
• Je kunt als intern begeleider een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling en groei van leerlingen, en daarmee het verschil maken in hun leven.
• Het is een afwisselende functie waarin je samenwerkt met verschillende mensen op school en een breed scala aan taken en verantwoordelijkheden hebt.
• Je kunt als intern begeleider een sleutelrol spelen in het ontwikkelen en implementeren van beleid gericht op het verbeteren van het onderwijs en de ondersteuning van leerlingen.
• Het werken als intern begeleider kan bijdragen aan je persoonlijke en professionele ontwikkeling, omdat het een uitdagende en verantwoordelijke functie is waarin je veel kunt leren.
• Je kunt als intern begeleider bijdragen aan een positief schoolklimaat en een inclusieve leeromgeving voor alle leerlingen.
• Het werken als intern begeleider kan een opstap zijn naar andere leidinggevende functies binnen het onderwijs.
• Intern begeleider salaris: over het algemeen verdient een intern begeleider meer dan een leerkracht, omdat een intern begeleider een hogere functie heeft met meer verantwoordelijkheden en taken.
Nadelen intern begeleider
• Het kan een veeleisende functie zijn met hoge verwachtingen en complexe situaties, zoals leerlingen met gedragsproblematiek of specifieke onderwijsbehoeften.
• Het werk als intern begeleider kan veel tijd en energie kosten, waardoor het soms lastig kan zijn om een goede balans te vinden tussen werk en privé.
• Er kunnen situaties voorkomen waarin je als intern begeleider te maken krijgt met weerstand of kritiek van docenten, schoolleiders of ouders.
• Het werken als intern begeleider kan gepaard gaan met veel administratieve taken en verantwoordelijkheden, zoals het opstellen van individuele handelingsplannen en het bijhouden van leerlingendossiers.
• De werkdruk kan soms hoog zijn, vooral in tijden van piekbelasting, zoals bij het opstellen van rapportages of het voorbereiden van oudergesprekken.
• Het werken als intern begeleider kan soms eenzaam zijn, omdat je als enige intern begeleider op een school werkt en niet altijd kunt terugvallen op collega’s.
Het is belangrijk om deze voor- en nadelen af te wegen voordat je besluit om als intern begeleider aan de slag te gaan.
Heb jij al minstens een jaar ervaring in het onderwijs? Dan is het al mogelijk om intern begeleider te worden bij Swung! Heb jij nog geen ervaring, maar wel een onderwijsbevoegdheid? Dan kan je deelnemen aan het Fundamentals Onderwijs programma van Swung. De opleiding tot IB’er kan je dan gratis volgen!
Janneke Rinsma.
Consultant Onderwijs Groningen
Mascha Storteboom.
Consultant Onderwijs Zwolle
Heb je vragen of interesse in dit profiel? Neem dan contact met één van ons op. Of vul dit formulier in dan mailen, appen of bellen we jou.
Ik heb interesse.
Fout: Contact formulier niet gevonden.
Relevante artikelen.
Cases, nieuws, events & podcasts!
Je ambities op scherp.
Je hebt je doelen helder voor ogen. Je weet waar je heen wil en wat er voor nodig is om daar te komen. Die uitdaging, dat is je drive. Daar krijg je energie van.