Actueel    >    Event

Documentaire ‘Hoop is een handeling’

20 oktober 2022

leerkracht basisonderwijs

Bekijk de documentaire, talkshow & aftermovie! 👇

Wij hebben de afgelopen twee jaar hard gewerkt aan het maken van een eigen documentaire. En donderdag 13 oktober 2022 was het zo ver: tijdens een officiële première in de filmzaal van DOT Groningen werd de documentaire ‘Hoop is een handeling’ voor het eerst aan het grote publiek vertoond. Ruim 150 belangstellenden waren op deze avond afgekomen.

Het idee van de documentaire is twee jaar geleden ontstaan. En met welk doel? Bas Kingma, directeur van Swung: “We wilden werknemers en werkgevers binnen het sociaal domein en onderwijs laten zien hoe je de noodzakelijke verandering in deze sectoren kan inzetten én volhouden. Deze veranderingen moeten leiden tot minder werkdruk en regels, meer inhoudelijk werk, meer vertrouwen en tot onafhankelijkheid van organisaties.”

In de onafhankelijke documentaire hebben filmmakers Tom Tieman en Marc Wiers Dagnino niet onderzocht wát er moest veranderen binnen de vakgebieden, maar hóe je een verandering inzet. Dit is gedaan met moedige mensen die het al anders doen. Zoals Jos de Blok (oprichter Buurtzorg), wetenschapper Jan Rotman (hoogleraar Transitiekunde), Laura Batstra (hoogleraar Orthopedagogiek), Jan Pieter Meijer (Ambassadeur Jeugd en Crisisspecialist) en Gijs de Groot (leerkracht basisonderwijs).

bas kingma

Bas Kingma: “We hebben heel veel positieve reacties gekregen op de documentaire. Ik denk dan ook dat we daarmee een belangrijke bijdrage hebben kunnen leveren aan het in gang zetten van de gewenste verandering. Maar hoe nu verder? Dat is een vraag die ik na afloop van de première meerdere keren heb gekregen. Hier zullen we samen met iedereen die betrokken is binnen het sociaal domein en onderwijs een antwoord op moeten formuleren. Daarbij zie ik voor Swung een belangrijke rol weggelegd in het verbinden van veranderaars en het inventariseren van de veranderbehoefte. Om van daaruit uiteindelijk de noodzakelijke verandering te kunnen faciliteren. Wat zowel tijdens de documentaire ‘Hoop is een handeling’ als in de talkshow ‘Impact’ duidelijk werd is dat wij die verandering alleen met elkaar teweeg kunnen brengen. Jouw bijdrage, in welke vorm dan ook, is dan ook van essentieel belang om een transitie in gang te kunnen zetten.”  

Samen hebben we de eerste stap gezet naar verandering in de jeugdzorg en het onderwijs!
Maar dit is pas het begin! Sluit je aan bij onze community en kom in contact met andere veranderaars.
Want veranderen doen we samen!

Wil jij ook werken bij Swung?

Binnen de jeugdzorg en het onderwijs zijn wij altijd op zoek naar nieuwe Swungers die weer met energie en plezier aan het werk willen in het sociaal domein & onderwijs.

Meer weten? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen contact met je op.

Wil je gelijk solliciteren? Dat kan via een open sollicitatie!

Bel mij terug

    Relevante artikelen.

    Cases, nieuws, events & podcasts!

    Je ambities op scherp.

    Je hebt je doelen helder voor ogen. Je weet waar je heen wil en wat er voor nodig is om daar te komen. Die uitdaging, dat is je drive. Daar krijg je energie van.