Actueel    >    Nieuws

Jeugdzorgprofessional Wina zoekt de verbinding

21 april 2022

Wina de Vries

Een schat aan ervaring

Hoe is het om bij Swung te werken?
Leuk! Ik ken Bas (oprichter en eigenaar Swung) nu een poosje en ik vind het heel gezellig. Bas is ook vanaf het begin mijn contactpersoon geweest. Hij is heel duidelijk en eerlijk. Ik ben voor mijn aanstelling bij Swung bij een organisatie in dienst geweest, waarna ik, omdat ik wel iets anders wilde, via via bij Swung terecht ben gekomen. Wel heb ik de pech gehad dat ik korte opdrachten kreeg. Daarom zijn we nu aan het kijken of er niet een langere opdracht is, maar dat is uitdagend omdat ik geen uitvoerende functie meer wil. Ik wil meer een leidinggevende functie, dat ligt me beter. Met behulp van mijn schat aan ervaring kan ik hulpverleners dingen meegeven. Ik geloof dat ik daarin heel waardevol kan zijn. Ik ben niet moeilijk: ik kijk rustig rond. Swung kijkt voor mij uit naar een passende langdurige
functie, maar zelf kijk ik ook naar vacatures. Als ik iets vind, is Bas de eerste die het hoort.

Inspiratie en het hart op de tong

Swung heeft positieve energie hoog in het vaandel staan. Waar haalt u positieve energie uit?
Ik haal positieve energie uit werken met mensen. Vooral jonge mensen hebben mij zoveel te leren, daar haal ik zoveel inspiratie uit. Als je positieve energie naar Swung vertaalt kom je uit bij de balans tussen werk en privé: dat houden ze goed in de gaten en dat vind ik erg mooi.

Wat draagt voor u bij aan balans in het leven?
Een goede combinatie van arbeid en een fijn thuis. Ik heb een goed thuis waar ik op terug kan vallen, dat moet wel in balans zijn met mijn werk. Toen ik nog binnen een organisatie werkte, maakte ik op een gegeven moment weken van 60 uur. Toen werd ik door Bas op mijn vingers getikt en vroeg hij mij of ik dat ook terug kon draaien. Dat kon op dat moment echt niet maar ik heb wel de belofte gedaan dat ik dat maar twee of drie weken zou doen.

Hoe zou iemand uit uw persoonlijke omgeving u in een paar woorden omschrijven?
Het hart op de tong, loyaal, eerlijk, harde werker, integer, betrouwbaar en vooral humoristisch. Ik ben gek op werken maar daarnaast vind ik kunnen lachen heel belangrijk. Ik ben nooit chagrijnig en dat verwacht ik eigenlijk ook van mensen om mij heen. Daar doe ik echt mijn best voor.

Waar haalt u in uw vrije tijd energie uit?
Motorrijden, autorijden en tot twee jaar geleden ook paardrijden. Ik heb een eigen paard gehad waarmee ik recreatief reed. Ik hou ook van op vakantie gaan. Dat heb ik erg gemist de laatste tijd. Ik mag graag culturen ontdekken, zowel culturen van landen als culturen van mensen. Dat vind ik ontzettend boeiend.

Volg je nieuwsgierigheid

Kunt u iets vertellen over uw loopbaan?
Ik was zestien toen ik klaar was met de huishoudschool en ik ben jong getrouwd. Ik ben aan het werk gegaan: ik heb een horecaketen opgericht. Toen ik dertig was heb ik de SPW (sociaal pedagogisch werk) gedaan, dat was een fulltime opleiding. Van daaruit ben ik naar het gevangeniswezen in Ter Apel gegaan. Dat is een maatschappij binnen een maatschappij waar je niet zomaar in komt en dat triggerde mij. Ik kwam terecht op de afdeling met alle mensen waarvan niemand wist wat ze ermee aan moesten. Toen kenden ze de fenomenen trauma en PTSS nog niet goed. Wel kwamen die dingen binnen het gevangeniswezen heel veel voor omdat mensen geen status of verblijfsvergunning kregen maar wel negen maanden in een gevangenis moesten blijven totdat ze werden uitgezet.
Tijdens dat werk kwam het stukje cultuuronderzoek voor mij naar voren en daar is tevens mijn idee aangewakkerd dat mensen beter gehoord en gezien moesten worden. Door de omgang met die mensen werd ik nieuwsgierig naar omgang en behandeling van trauma en PTSS, zo ben ik terechtgekomen bij de Mesdagkliniek. Daar ben ik aangenomen, ondanks dat ik nog een diploma nodig had om mijn praktijkervaring aan de theorie te kunnen koppelen. Toen heb ik SPH gedaan.

De stabiele factor

Wat is uw ambitie op werkgebied?
Ik hoef nog maar acht of negen jaar te werken. Wat ik zou willen is een werkplek binnen een organisatie waar ik die jaren vol kan maken, zodat ik verbinding kan maken met de organisatie maar ook met de mensen waarmee ik werk. Als je ad interim klussen doet zoals ik de laatste jaren heb gedaan, bouw je geen echte band op met de mensen. Dat is wat ik mis en wat ik in de toekomst echt wil. Ik ben er gedurende mijn loopbaan continu ingerold: van de ene naar de andere organisatie. Dat kwam door mijn werkethos, mijn capaciteit en mijn competenties. Ik ben autodidact: ik zie de situatie en ik weet wat ik moet doen. Ondanks dat zou het doen van een managementopleiding nog wel een ambitie zijn. Ook vind ik psychologie heel leuk. Een opleiding van een jaar zou ik nog wel willen doen. Nog los van het nut voor een nieuwe functie, leer je van een opleiding of cursus altijd weer nieuwe dingen over het omgaan met mensen: je leert altijd iets. Mijn ambitie is nu dat ik mijn ervaring wil kunnen delen met mensen en daarnaast uitdaging wil kunnen halen uit het managen van een team hulpverleners, als zijnde de stabiele factor binnen een organisatie. Ik heb al heel veel gezien en gedaan.

Wat is uw passie, als u denkt aan uw werk?
Ik word gelukkig van een goede kwaliteit van medewerkers. Mijn passie is om hulpverleners te laten geloven in zichzelf. Ik wil iedereens kwaliteiten naar boven halen, dat vind ik heel leuk. Soms zijn mensen niet zo zelfverzekerd over hun niveau terwijl ze heel talentvol zijn. Dan is voor mij de uitdaging om ze bewust te laten worden van hun eigen kunnen en ze zichzelf nog meer te laten ontplooien en te ontwikkelen.

Begeleiding en ondersteuning

Zijn er ook dingen die u wilt veranderen aan de sector Jeugdzorg?
Ik zou de decentralisatie van de jeugdzorg in 2015 terugdraaien omdat ik denk dat daar een grote fout is gemaakt. De jeugdzorg zou weer in handen moeten zijn van de overheid in plaats van de gemeenten. Dat betekent niet dat toen alles goed ging, maar toen was er wel meer geld en meer hulp beschikbaar. Nu moeten gemeenten professionals zelf betalen, terwijl geld veel minder een probleem was toen het nog vanuit de overheid geregeld was. Doordat er meer geld was, was er ook meer hulp beschikbaar. Daarom was dat beter voor de kinderen. Kijk maar naar de wachtlijsten en hoe weinig Jeugdbeschermers er nu zijn. Ik mag straks onderzoek gaan doen en bepalen welke hulp nodig is om de veiligheid van een kind te waarborgen maar ik betwijfel of alles wat ik nodig acht dan ook meteen te
realiseren is.
Een ander probleem is dat Jeugdbeschermers vanwege het geld- en tijdgebrek nu niet goed opgeleid en ingewerkt kunnen worden. Jeugdbeschermer is echt een vak apart dat je moet leren in de praktijk en echt moet beheersen om het goed te kunnen. Met alle respect: gooi net afgestudeerden niet in het diepe maar neem ze aan de arm mee. Dat zou ik ook wel willen: mensen begeleiden in de praktijk. De Jeugdbeschermer ondersteunen. Ook het thuiswerken tijdens lockdowns heeft niet bijgedragen. Om te kunnen helpen moet je in contact komen met mensen en kinderen kunnen aanspreken. Daarvoor moet je echt bij mensen aan tafel zitten. Ik wil eigenlijk terug naar toen, maar met alle innovaties van nu.

Mensenmens

Wat hoop je bij te dragen aan de organisatie waar je aan de slag gaat?
In elk geval dat ik de naam van Swung bij de organisatie neerleg, samen met een stukje positiviteit. Swung werkt heel hard voor iedereen en verdient daarom een groter netwerk.

Hoe breng jij de Swung erin?
Door positief te zijn, te willen blijven leren en vooral de nadruk te leggen op dat het werk belangrijk is, maar dat je zelf het belangrijkst bent. Als jij niet goed op jezelf past, kunnen mensen honderd keer vragen hoe het met je gaat maar je zegt altijd dat het goed gaat. Je moet eerst op jezelf passen voor je je werk goed kan doen. En met humor! We moeten ook een beetje lachen, hoor.

Wat wilt u dat een toekomstige werkgever over u leest?
Het belangrijkste vind ik dat ik uitgedaagd word. En ik ben een mensenmens: ik wil verbinding hebben. Alleen maar op een kantoortje zitten is niets voor mij, ik wil er ook op uit om contacten te leggen en onderhouden met externe partijen, daar ligt mijn kracht.

Wat is je passie als je denkt aan je werk?
Dat zit echt in toegevoegde waarde van Swung en daar dag in dag uit mee bezig zijn, Bijeenkomsten met professionals die nieuwe inzichten geven en het gevoel van progressie boeken: daar word ik gewoon heel enthousiast van, dat is uiteindelijk wat ik nodig heb om met plezier en energie aan het werk te gaan. De ideale situatie is dan ook dat je de dingen die je primair moet doen en waar jij enthousiast van wordt met de volle honderd procent aandacht kan uitvoeren en daarmee van toegevoegde waarde kan zijn.

Wat wil je nog graag leren in de toekomst, zowel in werksfeer als in privésfeer?
Dit zijn mijn eerste jaren als ondernemer en kom op dat gebied voor mijn gevoel net kijken. Daar heb ik dus nog wel flink wat stappen te zetten. Privé gezien: Als je werk iets is waar je zo veel betrokkenheid bij voelt, daar zo enthousiast over bent en er zo veel kansen voor ziet, dan is het heel moeilijk om dat in je vrije tijd uit te schakelen. Daar wil ik ook nog wel wat beter in worden.

Zo wil je werken

Hoe is het om bij Swung te werken?
Ik zie Swung als een verlengstuk van hoe ik naar het leven kijk. Het is een vertaling van hoe ik vind dat je werkomgeving eruit zou moeten zien. Omdat ik het gevoel heb dat ik wel echt doe waar mijn hart ligt, haal ik daar heel veel energie en plezier uit. Elke dag ergens naartoe rijden wat niet als werk voelt, is heel fijn en heel bijzonder. Zo wil je werken!

Hoe breng jij de swung erin?
Door te begrijpen hoe een ieders ideale werkomgeving eruit ziet. Als ik voor mijn collega’s op kantoor de ideale werkomgeving weet te creëren, zouden zij dat ook op de beste manier moeten kunnen doen voor de professionals van Swung. Dan moet het lukken om met iedereen die bij Swung betrokken is heel mooie dingen neer te zetten, dat geloof ik echt.

Relevante artikelen.

Cases, nieuws, events & podcasts!

Je ambities op scherp.

Je hebt je doelen helder voor ogen. Je weet waar je heen wil en wat er voor nodig is om daar te komen. Die uitdaging, dat is je drive. Daar krijg je energie van.