Actueel    >    Podcasts

#10 Knetter & Vonk over rebellie en acties in de jeugdzorg.

1 september 2021

KPI’s, onderaannemerschap en productcodes. In de jeugdzorg worden de jeugdwerkers er knettergek van. En het hoeft helemaal niet, die bestuursflauwekul, is de overtuiging van de gast van vandaag: Maaike van der Aar, bestuurder bij FNV Jeugdzorg. Ze vertelt over acties die kinderen niet, maar het systeem wel raken.

Maaike van der Aar werkte in de jeugdreclassering, was groepsleider in een jeugdgevangenis en stapelt dik 25 jaar ervaring in de jeugdzorg op elkaar. Ze heeft de jeugdzorg zien veranderen. Het keerpunt kwam voor haar na Savannah: het meisje dat om het leven werd gebracht door haar ouders.

Kaderloze decentralisatie en bezuiniging: Meer cliënten en meer administratie maar minder geld. De jeugdzorg is steeds minder in staat tot hulpverlenen en vormt steeds meer de papieren tussenlaag. De politiek kijkt niet vooruit en luistert niet naar de professional.

Systematische oplossing in plaats van quickfix: Alle grote maatschappelijke problematieken als wonen, kansenongelijkheid en armoede worden niet opgelost door een quickfix in jeugdzorg. We moeten beginnen bij een preventiestructuur.

Hervormingsagenda: De FNV praat niet mee: de weg met de minste weerstand? De professional en de cliënt moeten samen gaan bepalen wat de zorg wordt, en niet de gemeente. De eisen uit de maatschappij zijn veranderd. Door liberaal beleid zijn we doorgeschoten in individualisme en maakbaarheid. Kinderen en werknemers moeten aan hoge eisen voldoen en er is weinig onderlinge solidariteit of hulp. We zijn elkaar uit het oog verloren. dat speelt door in de arbeidsmarkt.

Governance: Wie is er verantwoordelijk en wat is precies de inhoud? Dat is niet afgekaderd na de decentralisatie. Ook letten werkgevers en leidinggevenden op de gemeente en niet op de professional. Er zijn teveel werkgevers en leidinggevenden: bestuurder, zoek een andere baan. Ook de schijnmarktwerking werkt problemen in de hand: hulp moet gaan voldoen aan de vraag en niet aan de portemonnee en de keuze van de gemeente.

Verandering moet worden waargemaakt met de professionals! We moeten zorgen dat mensen in de sector willen blijven werken en dat er nieuwe mensen bij willen komen. Word lid van FNV! Er moet actie komen: verenigd, samen en beschermd.

Voor het complete interview, beluister de podcast!

Wil jij ook werken in de jeugdzorg?

Binnen de jeugdzorg zijn wij doorlopend op zoek naar de functieprofielen: Ambulant Begeleider, Casemanager Jeugd, Orthopedagoog, Jeugdbeschermer en GZ Psycholoog. Staat je functie er niet bij? Stuur dan een open sollicitatie! Wij zijn namelijk altijd op zoek naar nieuwe swungers die weer met energie en plezier aan het werk willen in het sociaal domein.

Bel mij terug

    Je ambities op scherp.

    Je hebt je doelen helder voor ogen. Je weet waar je heen wil en wat er voor nodig is om daar te komen. Die uitdaging, dat is je drive. Daar krijg je energie van.

    Relevante artikelen.

    Cases, nieuws, events & podcasts!